Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Idrottsvetarna vidare efter viss dramatik

Text

Tidaholms Idrottshistoriker är vidare i tävlingen Idrottskunskap efter seger med 17-15 i åttondelsfinalen mot Falbygdens IHS på bortaplan.

– En härlig seger och vid ställningen tio lika trodde jag det var kört, berättar Roland Samuelsson.

Roland Samuelsson, Kjell Andersson och Johnny Gustavsson höjer armarna i skyn efter segern över Falbygdens IHS i åttondelsfinalen av Idrottskunskap.

Tidaholms Idrottshistoriska sällskap med trion Roland Samuelsson, Kjell Andersson och Johnny Gustavsson blev som bekant Westgötamästare i Idrottskunskap (som anordnas av Westgöta Idrottshistoriska Sällskap) 2018/19. Nu har tävlingen för 2019/20 startat och där Falköping – Tidaholm möttes i åttondelen på måndagen.

Annons

Tidaholmarna gjorde ingen besviken, men det kom att bli en tät historia åtminstone fram till 10-10. Tävlingen är tuff med 20 frågor och betänketiden är endast en minut per fråga och då gäller det att vara på topp.

–Jag var faktiskt riktig orolig när vi kommit halvvägs och känslan var att vi skulle tappa matchen, konstaterar Samuelsson.

Annons

Tidaholm ryckte med en poäng och då uppstod lite palaver kring nästa fråga om fotbollsproffset Kurre Hamrin. Hur många italienska föreningar spelade Kurre för under sin proffssejour och vilka? Minst tre rätt fordrades för godkänt. Båda föreningarna svarade rätt på två föreningar och sedan gissade båda på en tredje som Kurre aldrig spelat i. Med andra ord fick ingen rätt på frågan. Rätt svar var Padova, Napoli, Juventus, Fiorentina och Milan.

Lagen följdes sedan fram till fråga 15 där det uppstod vissa tveksamheter. En ljudslinga spelades upp med låten Gamle Svarten och frågan löd. Vem är sångaren och i vilka grenar var han svensk mästare. Tidaholmarna svarade Cacka Israelsson och friidrott. Namnet var rätt, men trion skulle svarat vilka grenarna var och fick således underkänt. Falbygden kom med rätt svar, men fick också underkänt eftersom man skrivit svaren efter att betänketiden gått ut.

– Jag tycker det var korrekt dömt av domaren Roland Gustavsson och det kom heller inga större protester från motståndarna, förklarar Roland Samuelsson.

Nu gick Tidaholm för seger och vid sista frågan var ställningen 17-14. Då kom frågan när Ingemar Johansson tog sin första EM-titel i boxning och vem var motståndaren. Johnny Gustavsson visste att det var italienaren Franco Cavicchi men missade årtalet som var 1956. Här svarade Falköping helt rätt och fastställde slutsiffrorna till 15-17.

Tidaholm får avvakta med vilka som blir motståndare i kvartsfinalen. Dessa finaler avgörs en bit in på nästa år och förhoppningen är att Tidaholmstrion konserverar formen till dess.

Janne Kindmalm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan