Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

Årets hedersskaraborgare fick ta emot sitt pris

Hela gänget samlat inför det populärvetenskapliga caféet där samtliga skulle medverka.

Annons

Årets hedersskaraborgare fanns på plats, liksom de två nya ledamöterna i Skaraborgs Akademi – samt en prisad lektor från högskolan.

Anja Praesto tar plats i akademin.

Martin Lundstedt, VD och koncernchef på AB Volvo, tog emot priset av akademins ordförande Sören Häggroth.

Juryordförande Jessica Lindblom, lektor Hanife Rexhepi och prisutdelare Jonas Rosman, VD Länsförsäkringar.

Allihop medverkade under det populärvetenskapliga caféet på Högskolan i Skövde på torsdagskvällen.

Akademins ordförande Sören Häggroth förklarade att sällskapet bildades för att slå vakt om den skaraborgska identiteten.

Annons

Annons

– Den förste att få utmärkelsen hedersskaraborgare var Sixten Västgöta-Bengtsson. Den ceremonin ägde rum i Varnhems klosterkyrka då Sixten var 90 år.

Många av de 23 som alla hedrats har varit författare, andra konstnären och några musiker.

En utmärkt ambassadör

Årets hedersskaraborgare är AB Volvos VD Martin Lundstedt, som fått ta emot den ärofulla utmärkelsen med motiveringen: ”En utmärkt ambassadör för Skaraborg varhelst i världen han är verksam”.

– Det här är självklart en stor ära. Jag har gjort karriär på tunga fordon och är koncernchef på Volvo idag. Jag tror att jag är en ganska bra ambassadör för mina gamla hemtrakter, säger Martin Lundstedt.

Han berättade att samtal under lite ledigare former oftast brukar sluta med att han pratar om Skaraborg eller Volvo.

– Jag fick frågan tidigare idag, vad jag tagit med mig härifrån och det är kanske främst pragmatismen, nu kör vi. Inte så mycket politik utan mer fokus på det som är viktigt.

Han nämnde också enkelheten och öppenheten, egenskaper som han anser är synnerligen viktiga även när det kommer till produktionsteknik.

– Jag känner stolthet över fabrikerna i Skövde och Vara, säger Martin Lundstedt, nybliven hedersskaraborgare.

Anja Praesto har en plats

Skaraborgs Akademi består av arton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen. Och i år har man fått två nya ledamöter, båda med rötter i trakten.

Maria Persson Löfgren är journalist på Sveriges Radio och kanske mest känd som Rysslandskorrespondent. Hennes föreläsning för kvällen hade rubriken "Förhäxad av Putin – och hur beroendet bryts”.

Annons

– Tyvärr hade hon inte möjlighet att delta personligen. Hon var tvungen att bege sig till jordbävningskatastrofen i Albanien, men hon kommer medverka, förklarade Carl Henrik Ohlsson från akademin, som också var kvällens moderator.

Annons

Anja Praesto var den andra nyvalde ledamoten. Hon har ett förflutet på bland annat på Västergötlands museum och var i allra högsta grad inblandad i turismen som följde i samband med Jan Guillous tempelriddartrilogi. Anja, som nu

– Att få vara med i det här sällskapet är naturligtvis en ära. Det känns fint. Alla dessa eminenta personer och så lilla jag, säger Anja Praesto, som numera arbetar på Kulturarv Östergötland.

Under det populärvetenskapliga caféet berättade hon om ”Livet efter Arn”.

Viktig avhandling

Skaraborgs Akademi delade under kvällen även ut priset till den doktorsavhandling på Högskolan som särskilt utmärkt sig under det senaste året. I år gick det till Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi.

Hennes avhandling handlar om hur patienter som ges tillgång till sin sjukjournal via nätet kan stärkas i ett aktivt deltagande i sin egen vård och behandling.

”Avhandlingen visar prov på nya insikter och forskningsresultat inom sitt forskningsområde och bedöms tillföra ny kunskap” står det bland annat i motiveringen.

Hanifes doktorsavhandling belönades med 10 000 kronor och hon berättade om sin forskning i samband med prisutdelningen.

– Min slutkläm är att om man ska lyckas med digitaliseringen inom sjukvården så måste man börja med kulturen och sedan omorganisera för att kunna förändra. Det digitala är bara ett hjälpmedel, säger Hanife Rexhepi.

Annons

Annons

Till toppen av sidan