Annons

Annons

Annons

krönikaFlytten av Nobia

Anna Larsson
Älskar julfilmer – men hade hoppats slippa se "Grinchen" i Tidaholm

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ena julgranen är klädd (ja, jag kör på två) och jag sitter denna onsdagsmorgon med en kopp varm glögg och sätter på en julfilm på tv:n för en stunds julefrid och julemys när nyheten om att Nobia/Marbodal kommer flytta från Tidaholm når mig.

Anna Larsson, krönikör.

Som om att självaste Grinchen kom och stal julen för flera hundra arbetare. Ironiskt nog handlar julfilmen jag just satt på om att ett storföretag vill köpa upp ett litet lokalt julkakeföretag i en liten idyllisk småstad.

Jag älskar julfilmer och försöker se en om dagen fram till jul . Så slår det mig att de flesta av dom, de där som verkligen ger ultimata julmyset och julkänslan ja, de utspelar sig just i småstäder. Där hela staden går samman för att bekämpa just något yttre hot, något som vill förstöra just det som är unikt med den lilla staden. Det är inte filmerna om massa julhets eller överdådiga julklappar eller massa dyr lyx. Nej filmerna med det genuina, gemenskapen, det enkla.

Annons

Annons

* * *

Årets julklapp 2019 är mobillådan. Alltså en låda/förvaring där du ska lägga undan mobilen för en stund och faktiskt umgås med verkliga människor, leva här och nu och koppla bort och av från de virtuella främlingarna på nätet och strävandet efter gillandemarkeringar, tummen upp och hjärtan hit och dit och vara upptagen med att för andra visa upp vad som pågår istället för att vara en faktiskt del av nuet.

Kanske kanske hör årets julklapp faktiskt ihop med småstadens överlevande. Lägg ner mobilen för att hetsfixa klapparna på din lunchrast. Ta istället en timme eller två av din skärmtid och bege dig ut på stan och fixa klapparna hos stans butiker, massörer, frisörer, fotografer , hantverkare och konstnärer. Så gör du både lokala handeln och miljön en tjänst. För det är nu - för framtiden vi verkligen behöver anamma julfilmsandan och kämpa för småstadens, VÅR STADS, överlevnad.

Vi behöver gå samman, stötta varandra och hålla varandra om ryggen, företagare som konsument. Istället för att sakna och önska allt det vi inte är mot en storstad värna om det vi faktiskt är och skulle kunna vara.

Jag tänker på all den maffiga belysning som kommer upp nu i centrum runt jul. Skulle det vara så svårt att behålla myset året om? Ljusslingor och lampor hör även sommaren till. Tänk på de turister som faktiskt kommer hit om sommaren vilka ”perfekta” instagrambilder de skulle kunna skapa i en mysig småstad som påminner om ”Stars Hollow” från en av mina favoritserier Gilmore Girls. Återigen där småstaden och dess charm med sina små unika butik och handlare och fik utgör själva myskänslakärnan i serien.

Annons

Annons

Vi har några riktiga fantastiska eldsjälar inom Tidaholms Handel som gör allt och lite till för att skapa ett levande Tidaholm. Låt oss alla hjälpa till med det och det genom handling, i dubbel bemärkelse, och inte bara via lite slentrianmässigt kommenterande på Facebook. Utmaningen ligger i att konsumenten skall anamma ”local is the new black” medan företagen och butikerna än mer måste jobba för att ”Tidaholm is the new black” så det är grannstäderna som kommer hit och shoppar och inte vi som åker till andra städer.

Och vad gäller julestassen, kör på förra årets outfit eller köp dig en juletröja som du sen använder alla kommande jular, för visst handlar väl julen om traditioner? Eller varför inte bara spendera julen i pyjamas och bara släppa kraven och verkligen låta juleFRID infinna sig.

God Jul till er alla!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan