Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Ska ändå kanske vara lite tacksamma mot Nobia

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kökstillverkaren Nobia planerar att lämna Tidaholm vad gäller produktionen.

Annons

Det är mycket tragiskt för orten Tidaholm att den stora arbetsgivaren Nobia planerar att flytta tillverkningen till Jönköping.

Det kommer att påverkar kommunen på flera sätt. Först och främst de anställda med familjer men i steget efter även affärslivet och servicenäringarna.

Men om man lyfter blicken och ser saken från lite andra vinklar kan man tänka så här. Företagen i Sverige har det tufft på många olika sätt. Själv har jag mångårig erfarenhet från tillverkande företags ekonomiavdelningar. Många europeiska länder t ex Sverige måste karaktäriseras som högkostnadsländer. Kostnader för anställda och energi är hög. Den verkliga kostnaden för en anställd är ju inte bara lönen utan i praktiken lönen plus cirka 40 procent (arbetsgivaravgifter m m, så kallade social avgifter). I en globaliserad värld är Sverige i detta avseende missgynnat. Men våra länder är dock högt utvecklade med höga utbildnings- och tekniknivåer.

Med samma blick lyft skall vi som svenskar egentligen vara lite tacksamma mot Nobia. För tillverkningen skulle mycket väl ha kunnat hamna utomlands.

Annons

Ekonom

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy