Annons

Annons

Annons

Skara

Sjukvårdens larmcentral kvar – trots regionstyrets vilja att lägga ner

Text

Sjukvårdens larmcentral blir kvar för att prioritera sjukvårdslarm i regionen.

Detta trots att den styrande grönblå regionledningen vill avveckla denna regionens egna verksamhet.

Sjukvårdens larmcentral, den nya verksamhet där regionens sjuksköterskor svarar för prioritering av sjukvårdslarm, har varit en lång följetong inom regionpolitiken. Och den är inte slut ännu. Även om det var just vad den styrande grönblå minoriteten ville göra: Sätta stopp och avveckla Sjukvårdens larmcentral.

Att stänga larmcentralen var också vad koncernkontorets tjänstemän föreslog efter en intern granskning. Alternativet som förespråkades var att istället söka en helhetslösning med SOS Alarm, som idag sköter dirigeringen av ambulanser och även har hjälpt till med prioritering av larm. Detta är med andra ord en återgång till hur det var innan Sjukvårdens larmcentral byggdes upp.

– I tuffa ekonomiska tider har vi helt enkelt inte råd att hänge oss till kvalificerade experiment med skenande kostnader, osäker kompetensförsörjning och oklara resultat. Därför ansåg vi att en helhetslösning med SOS Alarm AB, som är en väl beprövad verksamhet, vore den rimligaste vägen fram, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från det grönblå regionstyret där det nämns att Sjukvårdens larmcentrals ”tillblivelse kantats av problem, vilket bland annat blivit föremål för genomgripande granskning av media”.

Annons

Annons

Oppositionen stoppar stängning

Men en nedläggning blev det alltså inte. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslog tillsammans att det ska fortsätta som förut, att Sjukvårdens larmcentral har kvar sitt uppdrag att prioritera. Detta förslag fick stöd av Sverigedemokraterna och fick därmed majoritet i regionstyrelsen.

– Det hade varit oansvarigt, både strategiskt och ekonomiskt, att lägga ner Sjukvårdens Larmcentral (SvLc) innan verksamheten fått en rimlig chans att visa vad den går för, säger Håkan Linnarsson (S) i ett pressmeddelande från partiet.

–Att lägga ner Sjukvårdens larmcentral nu, för att sedan bygga upp samma verksamhet igen om några år, som utredningen föreslår, hade varit inte bara verksamhetsmässigt och ekonomiskt oansvarigt, utan också en rejäl örfil mot personalen på Sjukvårdens larmcentral som trots en tuff start nu jobbat fram ett gott resultat. Det krävs ingen raketforskare för att konstatera att det skulle blivit oerhört svårt att rekrytera personal till en ny larmverksamhet i framtiden, konstaterar Håkan Linnarsson (S).

Enligt Socialdemokraterna har antalet onödiga ambulansuppdrag minskat sedan Sjukvårdens larmcentral tog över prioriteringen, trots en rad uppstartsproblem, vilket medfört stora ekonomiska vinster.

Gå ännu längre

Sverigedemokraterna har tidigare velat gå ännu längre och har i ett initiativärende föreslagit att regionen ska ta över även dirigeringen av ambulanser från SOS Alarm. Detta är något partiet i ett pressmeddelande uttrycker besvikelse över att det inte utretts.

Sverigedemokraterna pekar i likhet med Socialdemokraterna på risken för utlarmning av ambulanser och ambulanshelikopter på felaktiga grunder, om SOS Alarm skulle ta över prioriteringen. Sverigedemokraterna uttrycker också att prioriteringen i regionens egen regi, med hög medicinsk kompetens, avlastar sjukvården och förbättrar bedömningarna, vilket ger goda ekonomiska effekter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan