Annons

Annons

Annons

Lönen inte viktigast när unga letar jobb

Text

Vad lockas unga, nyutbildade personer av när de ska söka sin första anställning i dag?

En ny undersökning listar vad akademiker i början av karriären värderar högst på en arbetsplats och vilka som ses som de mest attraktiva arbetsgivarna.

För två år sedan lockades de flesta av en bra chef, i år har alternativet bra kollegor och arbetsmiljö (den sociala) intagit topplaceringen.

Sedan fem år tillbaka tar bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work fram undersökningen ”Young Professional Attraction Index” tillsammans med Kantar Sifo och Kantar Gallup.

Annons

Den handlar om vad som lockar unga akademiker – vilka företag de helst vill jobba för och vilka faktorer som får dem att trivas på en arbetsplats.

Annons

IT-företagen i topp

Populäraste arbetsplatsen den här gången blev Google, tätt följt av Ikea och Spotify. Så såg det även ut året innan. Oatley är för första gången ett snäpp från att ta sig in på tio i topp-listan – de tar plats nummer 11.

Sett över en femårsperiod är det Google, Ikea Spotify, Microsoft och Apple som legat kvar i toppen.

Successivt har fler svenska arbetsgivare tagit sig in på topplistan och i dag är hälften av företagen industriföretag, jämfört med den första listan då endast ett av tio bolag verkade inom industribranschen.

Trevliga kollegor viktigast

Den faktor som lockar flest akademiker på en arbetsplats är ”trevliga kollegor/bra arbetsmiljö”. Drygt sex av tio satte dessa alternativ överst i den senaste undersökningen.

”Bra lön och förmåner” valde drygt hälften som det viktigaste och lika många valde ”intressanta och utmanande arbetsuppgifter”. Strax därefter placerade sig alternativet ”bra chef och ledarskap”.

Även förra året toppade ”trevliga kollegor”, men då tillsammans med alternativet ”bra chef och ledarskap”. Året dessförinnan, 2017, toppades listan endast av alternativet ”bra chef och ledarskap”.

En ny faktor på den senaste listan är ”trygg anställning” som framför allt valdes av studerande inom kommunikation och journalistik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan