Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Vilka krafter vill förringa Tidaholm som industri- och arbetarstad?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Redan 1799 erhöll Baron P.A Rudbäck ägare till Tidaholms gård privilegium att anlägga ett vattenhjul som drev en smideshammare.

Den enkla järnhantering som skapades växte, i början av 1800-talet omsattes 2000 riksdaler och gav arbete åt 20 man. Bruket växte: maskiner, snickerier biltillverkning.

1868 startades Tändsticksfabriken Vulcan som utvecklades till en av världens största. Under tidigt 60-tal samlade Bengt Hammarroth och John Lindgren ihop rester av den biltillverkning som de kunde hitta av Tidaholms Bruk. 1965-66 hade jag förmånen att arbeta ihop med Bengt i smedjan på V. Drottningsvägen. Nästan dagligen tittade George ”Smôjel” Axelsson in och då pratades det Tidaholms Bruk. Efter Allt man fick höra smög sig en livskärlek för Tidaholmsbilar fram. Bengt fick strida för bilarna och övertygade kommun att få utnyttja garage på flygfältet, i Kulle, Furulundsporten samt Vulcans gamla stallar vid Biblotekshusets parkering. När sedan museet fick disponera Mekaniska verkstaden och smedjan samt gula magasinet fick Museiverksamheten en lösning. En bilgrupp bildades som renoverade bilarna i Gula magasinet (Vulcans gamla bilgarage).

Annons

Annons

Ganska snart dök det upp orosmoln : En yngling lyckas sånär övertyga kommunen om att hyra lokalen för en nöjesrestaurang. Nästa anfall mot verksamheten var planerna på ett grafiskt museum. I planen ingick att bygga över gården mellan smedjan och verkstaden. Tror att Eje Johansson då ordf tekniska nämnden lyckades stoppa tokerierna! Detta var 1994. 1998 ströps anslagen från kulturnämnden så den duglige museiintendenten Carl Casimir fick nog och sa upp sig. Sedan har en ene efter den andre duglige chefen fått nog och slutat.

Nu 2019 har tokerierna nått en ny topp. Barnens hus i gamla Samrealskolan ska flytta in i museets stora lokal utmed Vulcans gata. En lokal som luktar tung industrihistoria med telfer i taket. Museet får maka på sig något som gör temautställningar omöjliga i framtiden. Utan utställningar inget liv! Vad händer med bilgruppen framöver?

Det ryktas om att gamla Samrealskolan ska bli lägenheter. Nu senast Kommunalhus? Ska det bli lägenheter så fodras en stor renovering till gigantiska belopp. Nej se över tak fräscha upp där det behövs och låt barnen vara kvar! Ett annat alternativ till Barnens hus är Gamla skolhuset från 1876 som står tomt. Här har barn stojat/lekt på skolgården. Perfekt med parkering för bilar och bussar.

Den sista i raden av chefer som äts ut för sina sunda ideér är Lisa Östh. Hon och jag hade planerat att träffas och prata/spela in minnen från Vulcan men därav blev inget. Vad väntas nu?

Annons

Undertecknad skrev insändare i VB under 90-talet, insändare som bara behövs ändra datum och år på. Samma problem då som nu, politiker och chefer som inte är vuxna uppgiften att styra och se till invånarnas bästa. Tidaholmare, var stolta över ert museum. Staden har en stark och stolt arbetarbakgrund värd att slå vakt om! Med dålig historiedokumentation är det svåra att ha en framtidstro.

Conny Lingehed, Håkantorp

Annons

Annons

Till toppen av sidan