Annons

Annons

Västra militärregionen tar över ansvaret för Skaraborgsgruppen

Västra militärregionen blir en egen organisationsenhet inom Försvarsmakten. På onsdagen hölls en överlämningsceremoni vid Skövde garnison.

Annons

Västra militärregionen blir en egen organisationsenhet inom Försvarsmakten. Nu har en ceremoni hållits vid Skövde garnison för att uppmärksamma övergången.

Chefen Västra militärregionen överste Peter Hederstedt håller tal i anslutning till överlämningsceremonin.

Annons

Annons

I samband med omorganisationen övertar Västra militärregionen bland annat ansvaret för Skaraborgsgruppen samt de två hemvärnsbataljonerna Kinnebataljonen och Kåkindbataljonen från Skaraborgs regemente, P 4.

Den stora förändringen mot tidigare är att Västra militärregionen nu, förutom att leda hemvärnsförbanden i krig och kris, även ansvarar för utbildning och utveckling.

Vad innebär det för Skaraborgsgruppen att nu tillhöra Västra militärregionen?

– För Skaraborgsgruppen innebär det inte några större förändringar, vi bibehåller närheten rent geografiskt till chefen och staben. Det som blir tydligare är ju att det är samma chef som ansvarar för insatser av hemvärnsförbanden likväl ansvaret för deras produktionsledning.

– Vi inom Skaraborgsgruppen tycker att det är ett naturligt steg att ta och att detta även bidrar till en fortsatt regional förankring av Hemvärnet, säger överstelöjtnant Mats Berg som är chef för Skaraborgsgruppen.

Västra militärregionen bildades den 1 januari 2013 och omfattar de fyra länen Västra Götaland, Halland, Örebro och Värmland. Västra militärregionstaben har bland annat till uppgift att leda insatser vid nationella krissituationer och ge stöd till samhället.

Annons

Det kan till exempel vara naturkatastrofer eller sökande efter försvunna personer. Staben samverkar även med regionala och lokala aktörer för att skapa förutsättningar för regional försvarsplanering och att bidra till totalförsvarsplaneringen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy