Annons

Annons

Flytten av Nobia

Unionen kritisk till Nobiaflytt: "Inte realistiskt"

Annons

Flera fackförbund har markerat mot Nobiakoncernens planer på att lägga ned verksamheten i Tidaholm och flytta produktionen till Jönköping.

Unionen är av samma åsikt.

– Vi tycker inte det är en bra lösning att flytta från Tidaholm, säger Bekke Söderhielm till facktidningen Kollega.

Det var för en dryg månad sedan som Nobia Production offentliggjorde sitt inriktningsbeslut som går ut på att bygga en fabrik för cirka två miljarder kronor. Men inte i Tidaholm utan söder om Jönköping. Flytten berör cirka 600 anställda. Däremot ska marknadsavdelningen för varumärket Marbodal blir kvar i Tidaholm med hundratalet anställda.

Lokala Unionenklubben är kritisk till företagets planer.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning och vill behålla fabriken i Tidaholm. Man tar inte hänsyn till att många kommer att behöva pendla långt över en timma, vilket inte är en realistisk lösning. Många av tjänstemännen bor i Skövde och skulle få ännu längre restid, säger Bekke Söderhielm i Unionenklubben till Unions fackorgan Kollega.

Annons

Unionenklubben har cirka etthundra medlemmar på Nobia i Tidaholm. En tredjedel av dem arbetar på fabriken, medan resten är knutna till försäljningsbolaget som blir kvar. Men även de vars anställningar inte berörs skulle påverkas av en fabriksflytt, enligt Bekke Söderhielm.

Annons

– Våra medlemmar är oroliga inför framtiden. Om 600 arbetstillfällen skulle försvinna från Tidaholms kommun kommer det att få omfattande påverkan på huspriser, skatter och andra satsningar i kommunen, säger hon.

Bekke Söderhielm vill inte kommentera de pågående mbl-förhandlingar.

– Det är positivt att företaget vill bygga sin nya fabrik i Sverige, men vi hoppas kunna få företaget att ändra sitt inriktningsbeslut och bygga fabriken i Tidaholm, säger Bekke Söderhielm.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy