Annons

Annons

Annons

Sjöstedt avgår vid V-kongressen

Text

Jonas Sjöstedt lämnar posten som partiledare för Vänsterpartiet vid kongressen i vår. Han meddelar via Facebook att han inte ställer upp för omval.

Sjöstedt meddelade sina planer på att avgå under ett medlemsmöte över nätet om det nya partiprogram som ska klubbas vid partikongressen i Västerås i maj.

”Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande”, skriver han på Facebook.

Jonas Sjöstedt valdes till partiledare 2012.

I god tid före valet

Enligt Sjöstedt har beslutet varit svårt, eftersom jobbet som ordförande för Vänsterpartiet ”är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig.”

Annons

Annons

”Men även det som är det roligaste och mest meningsfulla jag kan tänka mig har sitt slut”, skriver han och tillägger att kongressen är en bra tid att välja en ny ordförande, i god tid före valet 2022.

”Partiet har vuxit och utvecklats kraftigt på senare år, nya människor och idéer kan fortsätta det arbetet. Jag har alltid tänkt mig att åtta år är en ganska lagom tid för mig att vara ordförande. Nu ska jag ta vara på varje dag som ordförande”, skriver Sjöstedt.

Tid för familjen

Sedan en tid tillbaka har det spekulerats kring om Vänsterpartiledaren funderat på att sluta, eftersom hans familj flyttat till Vietnam på grund av hustruns jobb som ambassadör. Sjöstedt har avfärdat spekulationerna, men när han nu meddelar sin avgång är familjen ett av skälen han anger.

”Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän”, skriver han.

Sjöstedt sitter kvar i riksdagen fram till i sommar, då han lämnar sin plats och flyttar till familjen i Hanoi.

Vänsterledaren avser dock inte att lämna politiken helt och hållet.

”Jag har varit aktiv i Vänsterpartiet under lång tid, även om jag lämnar rikspolitiken i sommar så ser jag fram emot många år som aktiv medlem i Vänsterpartiet och att få delta i den politiska debatten”, skriver Jonas Sjöstedt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan