Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Fantastiska foton visades på årets första SPF-träff

Bengt-Åke Öhgren visade fantastiska bilder på djur- och fågellivet i Arktis.

Annons

Drygt hundratalet personer kom till SPF Seniorerna och det första månadsmötet för året.

Bengt-Åke Öhgren som var dagens gäst hade två teman, dels senaste resan till Svalbard, dels Polen och de barnhem han brukar besöka.

Båda platserna ligger honom varmt om hjärtat men ger upplevelser på lite olika sätt. Senaste resan till de kyligare breddgraderna var i september 2019. På exempelvis Longyearbyen som ligger på Svalbard känns det som civilisationen tar slut. Mobilen fungerar inte det känns förmodligen som man är borta från allt.

Solen försvinner någon gång i november och visar sig sedan i mars.

Annons

Det bor cirka 2 500 människor där men under turistsäsong ökar befolkningen med ungefär 3000 personer. Turism och forskning är det främsta där idag.

Annons

Arktis är även plats för ryska elitsoldater, cirka 10 000 som utbildas där i arktisk krigföring.

Någonting som är fascinerande med Spetsbergen är tystnaden, man hör ingenting. Isbergen kan visa en vacker turkos färg och man kan även se isgrottor.

En fundering från Bengt-Åke: Vem skapar det som naturen ger? Ingen mänsklig hjärna.

Det finns fyra djurarter på Svalbard: svalbardsrenen, ripan, polarräven och isbjörnen.

Polarräven är ständigt nyfiken. Isbjörnarna är sårbara, skjuts ofta i onödan. 1200 isbjörnar skjuts illegalt, deras päls blir ofta en trofé att ha som fäll på något ställe.

Till allt det här intressanta som Bengt-Åke förmedlade på ett inspirerande och mycket personligt sätt visades också fantastiska foton på isbjörnar.

Många resor till Otwock

Det andra temat var Polen och Polenhjälpen som funnits sedan 1980-talet. Något som legat Bengt-Åke varmt om hjärtat och speciellt barnhemmet Otwock utanför Warszawa. Dit har det gått många, många resor med kläder till barnen där, hemstickade vantar och tröjor som mottagits med förtjusning även leksaker.

Lite sorgligare är något som heter Okno zycia som betyder babylucka. Där kan mammor som inte kan ta hand om sitt barn lämna, ofta det nyfödda barnet, i en lucka och sedan blir det omhändertaget.

Bengt-Åke visade också foton från barnhemmet, bland annat på nunnorna Sofia, 92 år och Stanislava 97 år, båda pigga och alerta!

Annons

Annons

Ordföranden tackade Bengt-Åke med fina personliga ord för det intressanta han förmedlat och även med lite vårblommor.

Birgitta Andersson informerade om studiecirkel Läs och Res som handlar om Polen med utgångspunkt från Herman Lindqvist´s nyutgivna bok. Start 28 januari på Vuxenskolan, anmälan till SV.

Björn Pettersson informerade om föreningens hemsida. Årsmötet hålls den 10 februari.

Mötet avslutas efter kaffe och lottdragning.

Elvy Lindqvist

Annons

Annons

Till toppen av sidan