Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Perspektiv: I Skaraborg krokar vi arm för utveckling

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

I Skaraborg samarbetar vi. På riktigt. Vi gör det för att utveckla det vi har nu, och för det vi behöver och vill se mer av i framtiden. Det konstaterar kommunalråden för de 15 kommuner som ingår i Skaraborgs kommunalförbund inför Skaraborgsdagen 2020.

Skaraborg ska vara den bästa livsplatsen för människor som väljer att leva och verka här, och för alla som besöker oss. Genom Skaraborgs Kommunalförbund samarbetar vi femton kommuner i frågor som gör att vi blir starkare tillsammans. En viktig framtidsfråga är en samlad, attraktiv och hållbar arbetsmarknadsregion. Här är några axplock;

• Vi agerar för bättre infrastruktur som förutsättning för näringslivet och för ökad rörlighet, samt för att vår transportinfrastruktur ska klara en omställning till framtidens hållbara transporter och ökad kollektivtrafik. E20 och väg 49 mellan Lidköping och Skövde är exempel där vi talat med en gemensam röst.

• Många av våra kommuner växer och arbetar hårt för att bygga fler bostäder i attraktiva lägen. Samverkan i fysisk planering kan göra att det arbetet går fortare.

Annons

• Vår besöksnäring går bra och vi utvecklar tillsammans Skaraborg till en ännu mer intressant plats att besöka och investera i. Genom att skapa paketlösningar kan fler aktörer engageras och besökarna får chans att upptäcka ännu mer.

Annons

• Inom välfärds- och kunskapsområdet har vi en långt utvecklad samverkan. Genom Vårdsamverkan samlar vi många av vårdens olika aktörer, och i Gymnasiesamverkan Skaraborg hjälper vi ungdomar till utbildning. Projektet En skola för alla har blivit ett föredöme för att hjälpa elever hitta tillbaka till skolan för att fullfölja sina studier. Vi agerar tillsammans med Högskolan i Skövde för att utöka deras möjligheter att växa och erbjuda hela Skaraborg del av deras utbud av högre utbildning.

• Genom Business Region Skaraborg samlas vi för att ta position som en plats där företag etablerar sig, utvecklas och växer. Vi vet vilka våra starka resursbaser är. Företagen erbjuds bland annat närhet till kunder, leverantörer, kompetenser samt kundrelevant lokal forskning och utveckling.

Skaraborgsdagen 2020 (#4) kretsar kring hur vi kan leda tillsammans för hållbar tillväxt genom att göra Skaraborg ännu mer attraktivt genom god kompetensförsörjning och digitalisering. Vi är en innovativ del av Västra Götaland, och för att våra företag och vår välfärdssektor ska kunna hänga med i omvärldens utveckling fokuserar vi på framtidens viktiga kompetens, och hur vi hämtar hem effekterna av digitaliseringen när vi ställer om allt mer till ett hållbart kunskapssamhälle. Det kräver starka samarbeten mellan den offentliga

Annons

sektorn, näringslivet, akademin, myndigheter, ideella organisationer och enskilda. Och det är vad Skaraborgsdagen handlar om!

Annons

SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND

Kommunstyrelsernas ordförande i Skaraborgs femton kommuner: Katarina Jonsson Skövde, Jonas Sundström Lidköping, Anna-Karin Skatt Tidaholm, Johan Abrahamsson Mariestad, Daniel Andersson Essunga, Adam Johansson Falköping, Kent Larsson Grästorp, Carina Gullberg Gullspång, Susanne Andersson Götene, Catrin Hulmarker Hjo, Catarina Davidsson Karlsborg, Ylva Pettersson Skara, Rolf Eriksson Tibro, Bengt Sjöberg Töreboda, Gabriela Bosnjakovic Vara

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy