Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

"Lågt att utnyttja ett akut sjukdomsfall"

Text

Miljöpartiet i Tidaholm är starkt kritiskt till Socialdemokraterna och Vänsterpartiets agerande när de två partierna drev igenom sitt budgetförslag på sammanträdet i förra veckan.

– Att utnyttja ett akut sjukdomsfall till att driva igenom sin egen politik, mot den egentliga majoritetens vilja, är lågt, säger MP-ordförande Tobias Henning.

Tobias Henning och Miljöpartiet Tidaholm kritiserar tidigare samarbetsparterna S och V efter att ha trumfat igenom sin egen budget i BUN på senaste sammanträdet.

Förra sammanträdet i barn- och utbildningsnämnden tog en oväntad vändning när den samlade oppositionen drabbades av flera jobsposter. När även Centerpartiets representant fick kasta in handduken på grund av sjukdom saknades tre ledamöter "i ena ringhörnan". Krister Rohman (KD) och Ida Davidsson (M) saknades sedan tidigare. För dem fanns täckning.

Annons

Annons

Det skulle lösa sig genom att Sverigedemokraternas ersättare skulle träda in Sophia Bremans ställe. Trodde oppositionen. Men det fanns oklarheter kring inkallelseordningen och det tog lång tid att reda ut. När oklarheterna väl retts ut visade det sig att S-märkta ersättaren Jessica Kjellgren gick in, enligt Centerns inkallelseordning.

S+V fick därmed majoritet och kunde något okonventionellt men likväl legitimt trumfa igenom den ursprungliga budget som föll undan när oppositionen fick majoritet för ett eget förslag på decembermötet.

Det innebar att förvaltningens sparbeting återigen har full täckning i budget men också att Fröjereds skola riskerar att försvinna läsåret 2020-21.

"Respektlöst

Inom Miljöpartiet i Tidaholm råder upprördhet efter agerandet av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som riskerar Fröjereds skolas framtid.

– Vi emotsätter oss den kupp som genomdrevs på sammanträdet. Det är förvisso inte olagligt att göra på det här sättet, men det är väldigt respektlöst. Det rätta hade varit att bordlägga frågan i respekt för att sjukdom ibland kan inträffa, oavsett partitillhörighet, säger Tobias Henning, ordförande i Miljöpartiet Tidaholm.

Han fortsätter:

Annons

– Socialdemokraterna pratar gärna om att "ta ansvar". I själva verket bidrar man till att normalisera attityden att fattade beslut kan rivas upp när och hur som helst. Det är inte att ta ansvar. Det är att öppna dammluckorna. Vad händer härnäst? Hur många gånger kan ett beslut rivas upp, återbeslutas, rivas upp igen, beroende på hur majoriteten i BUN växlar från möte till möte? Det är en helt ohållbar väg, konstaterar MP-ordföranden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan