Annons

Annons

Annons

Annons

Handboll

Juristen: ”Domen lämnar en besk eftersmak”

Text: 

Magnus Frisk förlorade i första instans gentemot Skövde HF. Skaraborgs tingsrätt dömde till Skövde HFs fördel.

Efter att ha läst delar av den 24 sidor långa domen en första gång kommenterar Magnus Frisks juridiska ombud Martin Klette domen en första gång.

AJuristenMartin Klette är besviken på utslaget i tingsrätten, men säger samtidigt att han och Magnus Frisk nu ska resonera om ett överklagande till Arbetsdomstolen.

– Tingsrätten har satt likhetstecken mellan att avskedas och att inte få lön. Jag vill påstå att man visst kan få lön avtalstiden, ut även om man har blivit avskedad. Det är endast en form av ekonomiskt skadestånd som alltid skall utgå när man blivit avskedad utan saklig grund, säger Martin Klette.

Ombudet menar att tingsrätten tyvärr förefaller fästa avgörande betydelse vid detta faktum att Magnus Frisk fått lön avtalstiden ut.

– Domen känns delvis som ett hastverk i och med att domaren endast hade 2-3 dagar till sitt förfogande innan han skulle avsluta sin anställning vid tingsrätten och flytta till Palestina, menar Klette.

Annons

Annons

I normala fall anser ombudet att tingsrätten tar mellan 2-4 veckor på sig att fundera och komma fram till ett domslut och sina domskäl.

– Det lämnar en liten besk smak i sammanhanget.

Tvisten om entlediga

En annan sak som Martin Klette hänger upp sig på är resonemang som är svårt att förstå är att tingsrätten förefaller fästa större vikt vid Skövde HF:s påstådda avsikt med begreppet "entlediga" än vid hur Magnus Frisk uppfattade begreppet.

– Tingsrätten menar att man inte kan fästa någon vikt vid begreppets språkliga betydelse, men det menar jag att man både kan och skall.

Klubben borde ha rättat till missförståndet.

– Nu återstår att analysera domen mera i detalj och fundera på om Magnus Frisk orkar och vill överklaga domen till Arbetsdomstolen. I Arbetsdomstolen sitter domare med arbetsrätt som specialitet till skillnad från en domare i tingsrätt som är en "allätare". Kommer Arbetsdomstolen att pröva fallet ökar nog chanserna till ett annat domslut än Skaraborgs tingsrätt.

Klettes råd

Ett råd Martin Klette kan ge alla tränare i landet är att särskilt skriva in en klausul i sitt avtal att om klubben skiljer dem från uppdraget att vara huvudansvarig tränare och sätter annan tränare i hans eller hennes ställe så skall man erhålla full lön avtalstiden ut, ett allmänt skadestånd och rätt att ta annat arbete utan att den nya lönen skall avräknas.

– Då kommer klubbarna tänka mer än en gång innan de gör det Skövde HF har gjort mot Magnus Frisk. Då slipper man också processa för sina rättigheter i domstol.

Annons

Han berömmer också sin klient;

– Jag vill tacka Magnus Frisk att han har orkat stå upp för sin sak och hoppas att han orkar och vill överklaga domen. Till det får vi dock återkomma! Skövde HF vann i så fall första halvlek men matchen är som bekant inte över förrän andra halvlek är slut.

Annons

Har du talat med Magnus Frisk?

– Jag har pratat med honom kort! Han var förvånad över tingsrättens resonemang i vissa delar och vi sade att vi skulle höras i nästa vecka för att diskutera det mera i detalj. Han lät vid gott mod även om jag tror att alla förstår att det finns en besvikelse också eftersom han verkligen känner att Skövde HF har gjort fel mot honom. Men inom jurikens värld brukar man tala om att "det är en sak att ha rätt och en annan sak att få rätt".

LÄS: Advokatens kommentar till utslaget

LÄS: Skövde HF vann tvisten med Frisk

Annons

Annons

Till toppen av sidan