Annons

Annons

Annons

Skräck och förvirring under dådet i Thailand

En soldat i Thailand sköt ihjäl minst 29 människor och skadade över 50 andra i en av landets värsta masskjutningar.

Thailands premiärminister säger att dådet saknar motstycke och att det bottnar i en fastighetsaffär.

Polisen stormade köpcentrumet i Nakhon Ratchasima, även kallad Korat, i Thailand, där gärningsmannen hade barrikaderat sig.

Myndigheterna är i full färd med att pussla ihop händelseförloppet när yrkessoldaten under lördagen utförde massmordet i staden Nakhon Ratchasima, även kallad Korat, drygt 20 mil nordost om Bangkok.

De flesta av dödsoffren befann sig i köpcentrumet Terminal 21, som gärningsmannen stormade efter att först ha skjutit ihjäl flera människor på olika platser i staden.

Vid lunchtid på lördagen lade mannen upp inlägg på Facebook där han klagade på att folk blir rika genom att dra nytta av andra, följt av "tror de att de kan spendera pengarna i helvetet?"

Annons

Skräck och förvirring

Några timmar senare, runt klockan 15, inleddes vansinnesdådet. Soldaten åkte till ett hus för att tillsammans med bland andra sitt befäl diskutera en fastighetsaffär. Efter en ordväxling sköt han ihjäl befälet och en närstående kvinna till befälet.

Annons

Han åkte sedan till sin militärbas och dödade en vakt samt stal vapen och en terrängbil. Därefter tog han sig till ett buddhistiskt tempel där han sköt ihjäl nio personer, inklusive en polis, innan han begav sig mot köpcentrumet.

Från platsen finns bilder på hur mannen kliver ur bilen och börjar skjuta vilt omkring sig, vilket får människor att fly i panik.

Skytten tog sig sedan in i köpcentrumet, där människor hörde smällarna och gömde sig på toaletter, lager och i skåp.

– Alla var skräckslagna och förvirrade. Det fanns så mycket information som spreds, folk visste inte vad de skulle tro på, säger Chanathip Somsakul som gömde sig på en av toaletterna.

Efter runt 17 timmar stormade polisen byggnaden och vid klockan 9 på morgonen sköt man ihjäl gärningsmannen. Under tiden hade flera skadade personer burits ut eller flytt därifrån.

– Polisen har dödat gärningsmannen och räddat åtta gisslan. Några av dem var skadade, säger en person ur säkerhetsstyrkorna till Reuters.

"Tack till polisen och armén för att ni avslutade situationen", skriver landets folkhälsominister Anutin Charnvirakul på Facebook.

Publicerade bilder

Den officiella siffran över antalet dödsoffer har stigit kontinuerligt, och nu uppges 29 personer ha dödats och över 50 andra skadats.

Annons

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha säger att motivet bakom dådet var en tvist om fastighetsförsäljningen, där gärningsmannen kände sig lurad.

Annons

– Det är utan motstycke i Thailand, och jag vill att det här ska vara sista gången en sådan här katastrof inträffar, säger Chan-O-Cha utanför ett sjukhus där skadade vårdas.

Mannen sände delar av händelseförloppet live på Facebook, och han publicerade även bilder på sig själv med ett vapen i hand och i militärklädsel. I ett inlägg som han skrev samtidigt som dådet pågick frågade han sig "Kämpa eller ge upp?".

Facebook har därefter stängt den misstänkte mannens konto.

Personer ur säkerhetsstyrkorna utanför köpcentrumet Terminal 21.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan