Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Ida Geiborg om fräcka bilstölden: "Man blir arg"

När Ida Geiborg och hennes sambo låg och sov hemma i Skara kom tjuvarna och stal deras nya Volvo VC90. De scannade helt fräckt fjärrkontrollen utifrån.

Annons

När Ida Geiborg och Anders Karlsson vaknade i fredags var bilen borta. Tjuvar hade varit utanför deras hus, scannat nyckeldosan och stulit deras nya Volvo XC90.

– Du tror inte att det ska hända dig, säger Ida Geiborg.

Nyckellösa bilar har blivit ett attraktivt objekt att stjäla. Med hjälp av specialutrustning scannar tjuven bilens fjärrkontroll (det som motsvarar en traditionell nyckel), en operation som inte tar mer än 30 sekunder och så har denne allt som behövs för att kunna starta och köra iväg med bilen.

Precis detta hände Ida Geiborg och Anders Karlsson i Skara. Deras Volvo XC90 försvann under natten mot fredag.

Annons

Annons

– Man blir väldigt chockad. Även om du har hört om att sådant här händer, så tror du inte att det ska hända dig. Det är så tråkigt, säger Ida Geiborg.

Hundburen utkastad

Stölden polisanmäldes och polisen kunde snabbt konstatera att ännu en bilägare i Skaraborg drabbats under samma natt. Det visade sig vara släktingar till Ida i Lidköping. Även där handlade det om en nyckellös bil av samma märke.

– Polisen tror att det har ett samband, säger Ida Geiborg och berättar att hennes släktingar hälsade på hemma hos henne under julhelgen och trettonhelgen.

Vid någon av dessa tillfällen har tjuvarna troligen passerat, sett bilarna och bestämt sig för att kolla upp ägarna och sedan planerat stölden.

– Polisen tror att de cirkulerat runt och det är läskigt, att de haft koll på oss, menar Ida Geiborg.

Bilen tror hon inte att de kommer att se igen.

– Nej, den är nog utomlands nu. Men det är ju bara materiella ting. Jag är glad att tjuvarna inte kom in i huset.

Värre är det att familjens två barnbilstolar försvann samtidigt. De måste nu ersättas. Däremot kom hundburen, som fanns i bagageutrymmet, tillbaka.

– Den hittades i en flerfamiljsträdgård i kvarteret bredvid, berättar Ida Geiborg.

För lätt att stjäla

Tack vare sin försäkring har familjen fått en lånebil, men Ida Geiborg är irriterad över att det är så lätt att stjäla en nyckellös bil.

Annons

– Jag blir ledsen och arg att det går att göra så med en helt ny bil. Jag undrar vad Volvo tänker göra, hur de ser på sin säkerhet?

Annons

Ibland ges rådet att förvara nyckeln i ett plåtburk, men så hade inte ni?

– Nej. Du får inga rekommendationer när du köper bilen och det hjälper ju inte när du har fjärrkontrollen i fickan. Ska du ha en plåtlåda i handväskan så kan du inte använda den funktionen, menar Ida Geiborg.

Annons

Annons

Till toppen av sidan