Annons

Annons

Annons

Skövde

GW synade Skövdefallet i Brottsjournalen

Text

Stefan togs in på akutmottagningen i Skövde och var väldigt dålig.

Tolv timmar senare hade han avlidit och en läkare beskrev dödsfallet som oförklarligt. Det skrevs av som en hjärtinfarkt, men Stefans barn fick stöd av experter som menade att det handlade om en förgiftning och överklagade.

Nu har Leif GW Persson kommenterat händelsen i Tv4:s Brottsjournalen.

Leif GW Persson Persson menade i Brottsjournalen att det finns varningsflaggor i fallet Stefan, som misstänks ha blivit förgiftad.

Efter avskrivningen gjorde tidningen Svenska Dagbladet en granskning och intervjuade många av de experter som gett hans tre barn stöd i sina misstankar. Bland annat konstaterade man att polisen aldrig förhört de två personer som 64-åringen åt lunch med samma dag som Stefan insjuknade.

– Det har funnits personer i Stefans närhet och efter dödsfallet har de gjort ett antal saker som är varningsflaggor. De har begärt att kroppen ska kremeras omgående och velat ha ut försäkringspengar, säger GW i programmet.

Annons

I dag befinner sig dessa personer utomlands.

Förgiftning

Experter som tidningen intervjuat konstaterar att det finns mycket som tyder på en förgiftning. Dessutom stämmer de symptom som Stefan kommer in med väl med arsenikförgiftning.

Annons

När barnen trycker på tas prov för giftet och värdena är höga, men inte exceptionellt höga. Men när ett hårstrå testas så visar det på en betydligt högre halt av just arsenik.

Varför dog 64-åriga Stefan? Hans barn vill ha svar och nu har åklagaren bestämt att förundersökningen ska återupptas.

Öppnade utredningen

För ett par veckor sedan öppnade åklagaren Mikael Björk utredningen på nytt. Det var för många frågetecken som aldrig rätats ut.

Men Leif GW Person är i programmet långtifrån säker på att det kommer att leda till ett åtal – det kan ha gått för lång tid.

Fick vätska

Förgiftningstesen bygger bland annat på att Stefan kräktes och tillfördes sju liter vätska sedan han kommit in till sjukhuset och det kan ha minskat giftkoncentrationen.

– Arsenik har snabb halveringstid och halten minskar naturligt efter döden. Det gör att doserna man hittar vid den rättsmedicinska undersökningen inte är uppseendeväckande höga, men de är höga, menar GW i programmet.

Höga krav

Programledaren konstaterar också att man vid mordfall måste ställa mycket höga krav på bevisningen. Men GW tycker samtidigt att det hedrar rättsapparaten att de nu gör ett ordentligt försök.

Många frågetecken och de slutsatser om att det rört sig om en naturlig död i hjärtinfarkt avfärdas av flera experter.

Annons

LÄS: Blev Stefan förgiftad

LÄS: Undersökningen återupptas

LÄS: Sonen: ”Vår sista chans att få saken prövad”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan