Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Jan berättade reseminnen på torsdagsträffen

Jan Jakobsson höll föredrag på Gamla Giffarnas torsdagsträff.

Annons

Jan Jakobsson är ordförande för stödföreningen Gamla giffare.

Nu fick han också hoppa in som föredragshållare.

Då pratade "Jakob" idrotts- och reseminnen.

Medlemmarna i Gamla giffare vet att deras ordförande, Jan Jakobsson, är intresserad av resor och att många av resorna "Jakob" ger sig ut på innefattar idrott. Vid den senaste torsdagsträffen visade Jan bilder och berättade både om reseminnen från när och fjärran under ett uppskattat föredrag.

En av resorna som Jakobsson har gjort var till Oslo och Holmenkollen.

– Det är en fantastisk anläggning. Det är är en lång vandring upp till anläggning som kräver god kondition även för den enskilde turisten. De olika banorna uppe i Holmenkollen är krävande med stora höjdskillnader och hoppbacken är den dominerande bilden med sin svindlande höjd. Oftast är det stora festligheter med många tusentals människor i samband med stora mästerskap. Man bör nog ha varit på plats för att förstå omfattningen och intresset, berättade Jan.

Annons

Annons

1994 hölls de olympiska vinterspelen i Lillehammer, vilket var Norges andra olympiska spel. Jan var på plats för att se tävlingarna.

– Lillehammer är den senaste "lilla" staden som haft värdskapet om ett olympiskt spel. Lillehammer har 25 000 invånare.

Giffaren har också gjort flera fotbollsrelaterade resor. Bland annat har han sett Sverige i EM i Portugal 2004 och i VM i Tyskland 2006. I EM såg han Sverige bli utslaget på straffar i Porto mot Holland.

– Efter osannolik dramatik och avgörande på straffar vann Holland EM-kvartsfinalen över Sverige med 5–4. Sverige gjorde en fantastisk match och skapade flera bra chanser mot slutet av förlängningen. Henrik Larsson prickade ribban och Fredrik Ljungberg stolpen. Men i straffavgörandet var Holland starkast.

Matchen mellan Sverige och Paraguay i Berlin är en svensk idrottsklassiker där det pratades om att 50 000 svenskar var på plats på Olympiastadion. Jakobsson var på plats och fick en bra oförglömlig upplevelse trots att resan inleddes med en förlorad resväska och att vistelsen i Tyskland fick inledas med att köpa nya kläder.

Jakobsson berättade också om när han var på plats under VM i skidskytte 2008.

– Det var det 42:a världsmästerskapet och avgjordes på Östersunds skidstadion. Vistelsen varade en vecka och det var folk från hela världen, som såg tävlingen. Det var ett stort inslag av norrmän och ryssar.

Annons

En av de senare resorna som Jakobsson gjort gick till Lofoten Nordkamp i maj förra våren. Men då stod ingen sport på schemat.

Annons

– Vi flög från Göteborg till Kiruna och åkte sedan vidare med buss. Vi Bodde i en ort som hette Solver, en plats där det regnar ofta, men med häftig natur. Mycket kretsade kring fisket på orten. Det fanns upphängda torskhuvud och fisken torkades sedan för att skickas till Afrika för beredning till soppa.

Under resan fick Jakobsson också se midnattssolen.

– Nordkap är Norges nordligaste punkt och där fick vi kontakt med två motorcyklister som visade sig vara från Frankrike. De hade kommit hit och kört en sträcka på cirka 400 mil enkel resa, sa Jakobsson.

Ove Skatt

Annons

Annons

Till toppen av sidan