Annons

Annons

Annons

Tullen får muskler mot stöldgods och tjuvar

Text

I jakten på internationella stöldligor vill regeringen ge tullen fler befogenheter. Både stöldgods och misstänkta personer ska kunna hållas kvar.

En utredning föreslog redan 2006 att tullen skulle få dessa befogenheter.

Vikarierande generaldirektör för Tullverket Fredrik Holmberg vill ha större befogenheter.

– Vi kommer nu att gå vidare med den diskussion som varit om att ge Tullverket nya befogenheter också mot gods som lämnar Sverige, det vill säga mot internationella stöldligor, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

– Det handlar om att kunna hålla tillbaka gods som de upptäcker eller att frihetsberöva vid gränsen.

Beskedet kommer efter det att Tullverket, Polisen och Kustbevakningen på fredagen redovisade ett uppdrag de haft från regeringen om ökat samarbete mellan myndigheterna för att stoppa stöldligorna. Tullverket har länge efterlyst utökade befogenheter.

Annons

– Det ingår inte i vårt uppdrag att gå mot stöldgods. Vi har inga rättsliga befogenheter om vi misstänker att det kommer stöldgods att stoppa det och hålla kvar personerna, säger vikarierande generaldirektören för Tullverket Fredrik Holmberg till TT.

Annons

Inget hänt

Redan 2006 föreslog en utredning att Tullen skulle få dessa befogenheter. Men inget har hänt sen dess, trots att internationella stöldligor härjat i många år i Sverige.

Internationella brottsnätverk står för en stor andel av tillgreppsbrottsligheten i Sverige. Uppskattningsvis begås minst hälften av bostadsinbrotten och ungefär 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner av internationella nätverk.

Om en tulltjänsteman i dag påträffar misstänkt stöldgods vid en utförselkontroll, ska polisen kontaktas. Om polisen inte har möjlighet att komma till platsen, måste stöldgodset återlämnas och personerna släppas.

– Det har funnits en frustration över detta både bland allmänheten och bland våra egna medarbetare, säger Fredrik Holmberg.

Skärpta straff

De tre myndigheterna föreslår en rad åtgärder i sin rapport till regeringen. En ytterligare åtgärd som Mikael Damberg nu själv lyfter är att skärpa straffen för de systematiska brotten.

– Det handlar både om att skärpa straffen så att de här stöldligorna riskerar mer och det blir mindre attraktivt att vara i Sverige, men det ger också myndigheterna nya möjligheter att använda hemliga tvångsmedel för att komma åt de här gängen, säger Mikael Damberg.

Både polis och tull vill också se att det transportöransvar som i dag finns för flyget även ska omfatta färjetrafiken.

Annons

Annons

– Det finns en skyldighet i dag för flygbolagen att lämna uppgifter om vilka som reser och man måste legitimera sig. För övriga transportslag behöver man inte identifiera sig, och det är ett problem som vi ser det, säger Fredrik Holmberg.

Enligt Mikael Damberg är detta en fråga för EU men regeringen har lyft den i diskussioner med EU-kommissionen. Ministerrådet antog 2019 rekommendationer till kommissionen att analysera konsekvenserna av en sådan utvidgning även till andra transportslag.

Owe Nilsson/TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ge Tullen utökade befogenheter mot internationella stöldligor. Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan