Annons

Annons

Annons

Annons

Forskare om störningarna: ”Butiksägarna kan inte bara avvakta bankens lösningar”

I Sverige utförs affärstransaktionen allt mer via olika typer av elektroniska betalsystem. När tekniken av olika anledningar krånglar blir det tydligt hur sårbart samhället är.

Annons

De omfattande it-problemen som nyligen drabbade Swedbank visar hur sårbart vårt samhälle är för störningar.

– Butiksägarna måste vara beredda när sådant här händer, är budskapet från Joeri van Laere, som forskar i ämnet på Högskolan i Skövde

Joeri van Laere är lektor i informationssystemutveckling på Högskolan i Skövde. Hans forskningsprojekt Ccraaafffting handlar om vad som händer i samhället om betalsystemen kraschar.

I ett pressmeddelande från högskolan konstateras det att verkligheten och forskningen på Högskolan i Skövde hand i hand. Joeri van Laere och hans kollegor utgår i sitt forskningsscenario från en sådan störning som Swedbank hade i fredags, men till skillnad från verkligheten kvarstår störningen i tio dygn. I en simuleringsmiljö har forskarna låtit 18 olika grupper medverka i händelseförloppet.

– Efter att ha spelat scenariot över 50 gånger med aktörer från olika delar av samhället, matbutiker, bensinmackar, bankväsendet, kommuner och länsstyrelser, konstaterar vi att konsekvenserna i samhället blir omfattande. Det behöver dock inte bli kaos om olika samhällsaktörer tillsammans tar ett helhetsgrepp på situationen. Vår forskning visar att samhället kan klara ett avbrott under flera dygn, säger Joeri van Laere i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Joeri van Laere, lektor i informationssystemutveckling på Högskolan i Skövde forskar om vad som händer när betalsystemen kraschar.

Beredskap hos näringsidkarna

Forskningen visar självklart att störningar i betalsystemen i stor utsträckning påverkar många människor och funktioner. Fokus hamnar ofta på banken som behöver säkrare system och kunden som får hitta andra sätt att betala på.

Det är givetvis bra och gör att samhället inte drabbas lika hårt av en störning i betalsystemen, men det räcker inte. Joeri van Laere konstaterar att det är viktigt att även se den tredje parten och att debatten sätter fokus på den.

– Butiksägarnas beredskap kan inte bara vara att avvakta tills banken löst problemet. Butikernas ägare bör ha pratat igenom med sin personal om hur en sådan här situation ska hanteras. Det handlar även om att ha en plan för hur tryggheten i butiken ska vara kvar om det blir långa köer och folksamlingar.

Inte rädda men förberedda

Skövdeforskaren konstaterar att varje betalalternativ har sina för- och nackdelar, men att butiksägarna behöver fundera över olika lösningar. Om de ska erbjuda Swish eller kontanter som alternativ? Kanske ge bort varor gratis, eller stänga butiken om inget fungerar. Eller om det finns möjlighet att erbjuda kreditköp och hur de i så fall ska registrera kundernas fakturauppgifter. Oavsett vilket är budskapet att ha färdigtänkta lösningar som kan börja användas omgående när störningar inträffar.

– Störningar, även mer långvariga, är oundvikliga, men när butiker och medborgare är mentalt förberedda och har tänkt igenom olika alternativa sätt att sälja och betala så har vår forskning visat att samhället kan klara ett avbrott under flera dygn. Vi ska inte vara rädda, men förberedda, konstaterar Joeri van Laere.

Annons

Annons

Till toppen av sidan