Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Bergheden (M): Regeringen fortsätter att jaga landets jägare och sportskyttar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Regeringens nya lagförslag till riksdagen innebär att man måste ha tillstånd för löstagbara vapenmagasin. Vi moderater kommer att säga nej till förslaget då det helt i onödan försvårar för lagliga jägare och sportskyttar och inte har någon effekt på kriminella. Sverige har drygt 600 000 lagliga vapenägare som ägnar sig åt jakt, sportskytte eller samling.

Vapenfrågor ska tas på stort allvar, men på rätt sätt, menar skribenten.

Vi har mycket hårda krav för att få vapenlicens genom utbildning, godkända prov, personlig lämplighet och godkänd förvaring. Vapenägare kontrolleras varje dag och begår man brott förlorar man sina vapen och tillstånd direkt. Sveriges lagliga vapenägare utför viktiga uppgifter, jägarna sköter om viltstammarna och viltvården och sportskyttet engagerar många och har en traditionell koppling till polis, totalförsvar och idrottsrörelsen.

Regeringen struntar i kritiken från de flesta remissinstanserna och lyssnar inte på landets jägare och sportskyttar. Regeringens förslag kommer dessutom att ge ytterligare arbetsuppgifter för polisen att kontrollera, registrera och utfärda tillstånd för vapenmagasin för landets lagliga jägare och sportskyttar.

Annons

Annons

Idag handlägger polisen ca 90 000 vapenärenden/år och har redan idag fått kritik från JO för sina alltför långa handläggningstider. Att ge polisen nya uppgifter som att kontrollera lagliga jägare och sportskyttars licensfria magasin, kan inte vara den mest prioriterade uppgiften när gängkriminella varje vecka skjuter och spränger på våra öppna gator.

Självklart måste vi ta vapnen ur händerna på kriminella och motverka den grova brottsligheten. Gränskontrollerna måste stärkas upp så att den olagliga vapeninsmugglingen stoppas. Fler poliser måste tillsättas och de gängkriminella måste få hårdare straff.

Att då regeringen säger nej till moderaternas alla förslag för att stoppa det grova gängvåldet är oansvarigt, och istället fortsätter att bedriva en jakt på landets legala jägare och sportskyttar är ofattbart

En ny magasinslag behövs inte då det redan idag är möjligt att beslagta magasin från kriminella med stöd i brottsbalken. Regeringen hävdar att magasinslagen behövs som en åtgärd mot gängvåldet men redan idag omhändertar Polisen magasin från kriminella. 2018 omhändertogs 1 009 magasin, 2019, fram till 14 november, omhändertogs 962 magasin och det finns ingen statistik på att polisen behövt återlämna ett enda magasin.

Jakten på laglydiga vapenägare måste upphöra. Motverka istället den största källan till vapen hos kriminella - den illegala vapeninsmugglingen till Sverige från utlandet. Stärk upp gränskontrollerna så att den stoppas och få ut fler poliser i samhället. Den här magasinspropositionen hör inte hemma i riksdagen – den ska rätt ned i papperskorgen. Vapenfrågor ska tas på stort allvar, men på rätt sätt. Det är gängkriminaliteten och övrig brottslighet som ska bekämpas med hårdare straff och tuffare regler, inte skötsamma jägare och sportskyttar.

Sten Bergheden (M), Talesperson i vapen- och jaktfrågor, Riksdagsledamot från Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan