Annons

Annons

Annons

Falköping

Vårbeskedet: Första tranan har landat vid Hornborgasjön

Text

Ett säkert vårtecken är här.

Den första tranan har landat vid Hornborgasjön.

– Det är lite dubbla känslor eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Det kanske säkraste vårtecknet av dem alla är här – den första tranan har landat vid Hornborgasjön.

Tranan, som syntes till vid Vadboden vid sjöns södra del, uppges vara den första som har gjort resan från södra Europa till Skaraborg, berättar Sofie Stålhand för tidningen.

– Vi fick in den första rapporten på söndagsmorgonen. Ett härligt vårtecken, men det är lite dubbla känslor eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Stålhand och förklarar att det inte är speciellt ovanligt att den första tranan siktas redan i februari:

Annons

Annons

– Nej, det är det inte. Det är en ganska normal tid. De första tranorna som kommer in brukar vara de som häckar, de behöver vara snabbt på plats. Men det dröjer nog fortfarande några veckor innan de riktigt stora flockarna kommer hit.

Tidigare i februari syntes en trana till i Falbygden, och i tisdags befann den sig vid Hornborgasjöns södra del – men det är en trana som har valt att övervintra i Sverige.

– Det kan handla om ren taktik, men såklart kan den också vara sjuk eller försvagad så att den helt enkelt inte orkar flytta. Det är svårt att säga, men ensamma tranor brukar oftast klara sig bra, sa Josefin Nilsson, naturvägledare på Naturum Hornborgasjön, då.

Turistattraktionen Trandansen öppnar den 21 mars och veckan innan, den 15 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.

– Men om det helt plötsligt skulle ramla in tusentals tranor så kommer vi att öppna tidigare, säger Sofie Stålhand.

länsstyrelsens hemsida kan du kontinuerligt följa statistiken om hur många tranor som har observerats vid Hornborgasjön.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan