Annons

Annons

Annons

Annons

Allt klart för nya samtal efter brexit

BRYSSEL

Själva skilsmässan är redan avklarad.

Nu ska det framtida umgänget också redas ut när Storbritannien och EU inleder sina förhandlingar om framtida relation.

På måndag eftermiddag är det dags i Bryssel för den första förhandlingsomgången, sedan båda sidor på varsitt håll nu enats om sina förhandlingsmandat.

– Vi är övertygade om att det är i vårt gemensamma intresse att knyta ett partnerskap som är ambitiöst och hållbart över tid om frågor som ekonomi, fiske, transporter, säkerhet, utrikespolitik och försvar, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

Annons

Annons

Och så lägger han genast in en rejäl brasklapp. Resultatet är inte givet.

– Naturligtvis kommer vi inte att anta ett avtal till vilket pris som helst. Det här kommer att bli komplexa, krävande förhandlingar som måste utföras på kort tid, säger Barnier.

Kamp om villkor

Från EU:s sida betonas inte minst behovet av "rättvisa villkor". Om framtida handel ska kunna göras så tull- och kvotfritt som alla önskar så vill EU ha garantier för att Storbritannien har likartade regler när det gäller allt från statsstöd och subventioner till miljöskydd, konsumentsäkerhet och arbetsrätt.

Särskilt Frankrike trycker på om villkoren.

– Om vi inte kan behålla den här regelmässiga närheten så måste vi införa tullar och kvoter. Det handlar inte om hämnd. Det är helt enkelt ekonomiskt rationellt, säger landets EU-minister Amélie de Montchalin.

"Självständighet"

På vilket sätt och vilka områden "rättvisa villkor" ska skrivas in i framtida avtal lär bli föremål för tuffa tag under förhandlingarna. Inom EU har många ögonbryn redan höjts över att Storbritannien tycks vara på väg mot en hårdare linje än vad man tidigare sagt.

– Storbritanniens huvudmål i förhandlingarna är att garantera att vi återfår vår ekonomiska politiska självständighet den 1 januari 2021, säger en talesman för premiärminister Boris Johnson på sin dagliga pressbriefing i London, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) betonar ändå att avtalet i slutändan är viktigare för britterna än tvärtom.

– De har ju ännu större nytta av handel med EU än vad vi har nytta av handel med Storbritannien. Så det ligger ännu mer i britternas intresse att det blir ett bra avtal, säger Dahlgren i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan