Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Dansen bort från Kulturskolan?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Som en direkt följd av barn- och utbildningsnämndens beslut i torsdags att Fröjereds skola blir en F3-skola tas ytterligare 750 000 kronor från Kulturskolans budget för budgetåret 2020.

Lärare och pedagoger på Kulturskolan Smedjan är bestörta över beslutet i barn- och utbildningsnämnden. "Gjordes det ingen konsekvensanalys?"

Den besparing på 500 000 kronor som tidigare beslutats resulterade bland annat i att Fredrik Bodin, som undervisat i elgitarr, elbas och rock- och pop försvann ur vårt kollegium vid årsskiftet. Fredrik hade då hunnit bygga upp en mycket väl fungerade verksamhet med band som medverkat vid till exempel Bluesfestivalen i Tidaholm och med egen konsert på innergården Rosa huset i Skövde.

Nu kommer alltså, till följd av Fröjeredsbeslutet som oppositionen drivit igenom där socialdemokraterna och vänsterpartiet reserverat sig, ytterligare en besparing på 750 000 kr som kommer leda till personalnedskärningar. Om turordningsreglerna enligt LAS ska tillämpas kommer bland annat danslärarna sägas upp eftersom de är sist in i kollegiet, vilket får till följd att cirka 200 elever får sluta dansa på Kulturskolan.

Annons

Annons

Sportdansföreningen Dansverkstán Tidaholm, som satt Tidaholm på kartan i danssammanhang genom sin många pallplatser både i Sverige och utomlands med VM-medalj 2019 som en av höjdpunkterna, kommer i förlängningen också påverkas om Kulturskolans dansverksamhet försvinner. Att plocka bort sammanlagt 1.25 miljoner av Kulturskolans budget kommer troligen märkas på fler sätt, undervisningen i sång, bleckblås (bl a trumpet och trombon) ligger i farozonen. Utan bleckblås blir det problem att ha kvar nuvarande ensembleformer eftersom t ex Ungdomsorkestern är beroende av dessa instrument, det påverkar i sin tur Vulcans musikkår när de behöver fylla på i leden…

Politikerna har naturligtvis fria händer att besluta som de anser bäst, Kulturskolans verksamhet är ju en frivillig och ej lagstadgad uppgift för kommunen. Anmärkningsvärt är dock att det, enligt uppgift, inte gjorts någon konsekvensanalys innan beslut togs om ytterligare neddragningar i Kulturskolans budget!

Den dåliga framförhållningen, att komma med nya besparingar en bit in på budgetåret, gör det inte lättare eftersom det tar tid innan uppsägning av personal m fl åtgärder får effekt. Att tvingas spara en så stor summa under årets sista månader blir ett riktigt avbräck! Kulturskolans verksamhet har tagit tid att bygga upp och kommer ta tid att återställa om den åderlåts alltför mycket.

Annons

Eftersom besparingen kom som en blixt från klar himmel finns förstås inget färdigt åtgärdspaket från Kulturskolans sida, ovanstående scenario är ett av flera, vi kan i dagsläget omöjligt veta exakt var vi landar. Vi på Kulturskolan kommer dock göra vårt bästa och hoppas att lösningar ska växa fram så våra elever drabbas så lite som möjligt!

Örjan Moberg, Marianne Lejhage, Peter Svensson, Helena Sköld, Judith Martinez Åkesson, Gabriella Murphy, Elenor Ragnarsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan