Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

”Det blir konsekvenser vad man än tar av”

Lena Andersson (S) kallade hanteringen kring Fröjereds skola för ”ping pong-politik”.

Nu blir skolan kvar, men det kommer sparas på kulturskolan, fritids och barn- och utbildningsförvaltningens stab.

– Det här kommer få konsekvenser, men så är det i anpassningstider. Det blir konsekvenser vad man än tar av, säger skolchefen Anneli Alm.

Anneli Alm, skolchef

I torsdags höll barn- och utbildningsnämnden sitt senaste sammanträde. När oppositionspartierna och Miljöpartiet återigen hade alla ledamöter på plats och därmed också hade majoritet i nämnden reviderades BUN:s budget. Igen.

– Det har verkligen varit ping pong-politik, sa nämndens ordförande Lena Andersson (S) till tidningen efteråt.

Skolchefen Anneli Alm konstaterar att hon som tjänsteperson bara har att rätta sig efter de beslut som är tagna av politikerna i nämnden.

– Under BUN-mötet i januari togs andra beslut och är vår uppgift att verkställa de beslut politiken tar. Även om man kan ha funderingar på att beslutet kommer ändras, som det gjordes nu, kan vi inte vänta på det kanske ska hända utan måste jobba utefter de beslut som är tagna, säger Alm.

Annons

Annons

Förra veckans beslut innebär i korthet att Fröjereds skola, trots allt, blir kvar som en F3-skola, men att oppositionen och MP röstade för att spara ytterligare 750 000 kronor på Kulturskolan – totalt 1,25 miljoner kronor. Dessutom ska fritidsverksamheten skäras ner med en tjänst och förvaltningens stab med en tjänst.

– Vi ska spara 250 000 kronor, motsvarande en tjänst på förvaltningen, säger Anneli Alm.

Hur gör ni med det?

– Det har inte vi hunnit fundera på än. För en så liten förvaltning som vi är får det stora konsekvenser. Det blir svårt att upprätthålla det stödet vi ska vara både mot politikerna och ut mot verksamheten till rektorer och övriga. Det blir bekymmersamt hur vi ska klara vårt uppdrag. Vi har redan dragit ner.

När gjorde ni den nedskärningen?

– Den gjorde vi i höstas när vi inte tillsatte en föräldraledighet fullt ut. Vi har redan anpassat och fördelat arbetsuppgifter mellan oss på förvaltningen. Nu får vi göra det ytterligare en gång och då kan det ganska snart bli en ohållbar situation, säger Alm.

Hur går ni vidare rent praktiskt nu?

– Vi måste göra en risk- och konsekvensanalys vad det här kan innebära. Vi behöver också vara tydliga med vad vi kan ta ansvar för på förvaltningen och vad som kommer att bli svårt att hantera fortsättningsvis.

Annons

Anneli Alm berättar att hon kontaktade ansvariga rektorer för fritidsverksamheten och kulturskolan direkt efter torsdagens möte.

– Bekymret är att besparingen ligger på helår, men vi är redan inne i tredje månaden. Det är ett arbete det är bråttom att göra om det ska ge någon effekt ekonomiskt. Det här kommer få konsekvenser, men så är det i anpassningstider. Det får konsekvenser vad man än tar av. Nu ska vi också hantera medborgarnas missnöje med konsekvenserna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan