Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Kristdemokraterna: Många far illa efter nedskärningar i assistansen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är självklart att samtliga grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet, understryker kristdemokraterna i debattartikeln.

Tänk dig ett liv där varje dag begränsas och ramas in i minuter och sekunder. Att förlora möjligheten att vara delaktig och istället tvingas till isolering. Det är så många människor med omfattande funktionsnedsättning lever idag på grund av nedskärningarna inom assistansen. Det handlar om människor som bara får assistans med kläderna närmast kroppen, men inte jackan när det är minusgrader ute. Man får bara assistans för att torka rumpan men ingen hjälp under resten av toalettbesöket.

Annons

Annons

Nedskärningarna inom assistansen eskalerade efter S/MP-regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan 2016. Då gavs direktivet att bryta utvecklingen av antalet timmas inom assistansersättningen. Det har gått så långt så att andning och sondmatning inte räknats som grundläggande behov.

Efter påtryckning från funktionshinderrörelsen och oss kristdemokrater har regeringen äntligen agerat. Nu kommer andning och sondmatning att räddas, men vägen dit har varit lång och krokig. Flera gånger har regeringen tvingats backa och dra tillbaka hårt kritiserade lagförslag. Under tiden har människor farit illa.

Även om det är ett steg i rätt riktning med andning och sondmatning, så räcker inte det. För oss kristdemokrater är det självklart att samtliga grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet. Allt annat är ovärdigt. Det handlar om mänskliga rättigheter. Personer med omfattande funktionsnedsättning har rätt till ett värdigt liv. Deras värdighet ska inte begränsas av minuter och sekunder.

Pia Steensland (KD), riksdagsledamot och talesperson för funktionshinderfrågor

Isabella Carlén (KD), regionpolitiker

Annons

Annons

Till toppen av sidan