Annons

Annons

Annons

Annons

Fängslade pensionärer drabbas av pengastoppet

NORRTÄLJE 2019-10-16Norrtäljeanstalten, utsikt genom ett fönster mot fängelsemurenFoto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

Annons

En pensionerad fånge ska klara sig på 90 kronor i veckan efter Kriminalvårdens stopp för intagna att ta emot pengar utifrån.

Det leder till mindre pengar till telefonkort och är ett hårt slag mot både intagna och anhöriga, säger Maja, vars pappa sitter inne.

– Halva min värld rycks undan.

Kriminalvårdens beslut fattades för några dagar sedan och gäller intagna på landets häkten och anstalter. Många som sitter inne kan ha sysselsättning eller studera, vilket de får ersättning för. Men Majas pappa är pensionär och blir nu hänvisad till ett bidrag på 90 kronor per vecka.

Det ska räcka till exempelvis frukt, frimärken, fika att bjuda på när han får besök - eller till telefonkort så han kan ringa och prata med Maja, hans andra barn och barnbarnen. På anstalterna finns telefonkort för antingen 20 eller 100 kronor att köpa, och Majas pappa har brukat göra av med flera 100-kronorskort varje vecka.

– Min pappa är min bästa vän, jag stöttar honom i det här och han stöttar mig. Vi hörs varje dag, och jag hjälper honom mycket med myndighetskontakter och så vidare. För mig är det halva min värld som rycks undan, i och med att jag inte kommer ha lika mycket kontakt med honom, säger Maja.

Annons

Annons

"Slår mot familjen"

Den anstalt Majas pappa sitter på har senaste tiden dragit ned på besökstimmarna rejält. Att kunna ringa är avgörande för att Majas pappa och andra intagna ska kunna hålla god kontakt med sina anhöriga, säger hon.

– Det här slår inte bara mot dem som sitter inne. Det slår mot familjen. Det är jobbigt för dem som sitter inne, men också jättejobbigt för den som har en son, bror, pappa, mamma eller syster som sitter inne. Man har redan tagits ifrån den som sitter på anstalt, så man straffas som anhörig också. Det straffet blir ännu större om de även drar in besöks- och telefontider, säger Maja.

Kriminella kontakter

Det hon upprörs nästan mest över är att detta går på tvärs med att Kriminalvården alltid framhåller att de intagnas kontakt med de anhöriga är viktig. När omvärlden stängs ute blir kriminella den enda kontaktytan du har som intagen, befarar Maja.

– Det innebär ju att du befäster relationerna med de här gängen och den kriminella banan mer än någonsin. Det är ju genom att ha kontakt med anhöriga eller andra på utsidan som man kan bryta sig loss och inse att det finns ett annat liv. Det här är jättejättekonstigt, säger hon.

Brister i systemet

Beslutet fattades sedan brister i Kriminalvårdens system för penningtransaktioner upptäckts.

Lennart Palmgren är chef över avdelningen häkte, anstalt och frivård och skriver till TT att "Kriminalvården arbetar för att hitta en lösning där berörda intagna kan anhålla om att få ålderspension, sjuk- eller aktivitetsersättning överförd till sig".

Palmgren säger också att "det är möjligt att beslutet innebär att en intagen kan behöva prioritera om något mellan sitt kioskinköp och telefoni om man har mycket telefonkontakt med personer utanför. De intagna har också möjlighet att söka telefonibidrag om behov finns".

Fotnot: Maja heter egentligen något annat.

Erika Nekham/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan