Annons

Annons

Annons

Skövde

Nytt bekräftat fall av coronaviruset i Västra Götaland

Text

På lördagen kom beskedet att en femte person i Västra Götaland har smittats av coronaviruset. Personen ska må förhållandevis bra och ska inte ha några kopplingar till de andra fallen i Västra Götaland.

OBS! Bilden är en genrebild.

Vid 14-tiden på lördagen skickades ett pressmeddelande ut från Västra Götalandsregionen där man berättade att en femte person i Västra Götaland har smittats av coronaviruset.

Annons

Det senaste fallet är en person som har rest från Iran till Göteborg. Enligt uppgifterna i pressmeddelandet mår personen förhållandevis bra. Personen ska inte ha någon koppling till de övriga smittade personerna i Västra Götaland.

– Att det dyker upp fler fall i vårt område är väntat mot bakgrund av smittspridningen i Kina, Iran, Sydkorea och norra Italien. Det visar att vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade personer, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland, i pressmeddelandet.

Annons

När tidningen talar med Peter Ulleryd vid 15-tiden på lördagen vill han inte berätta någonting om patienten. Varken om det rör sig om en man eller kvinna, var personen är hemmahörande eller vilken ålder patienten är i.

– De insjuknade personerna har rätt att vårdas i lugn och ro utan att vi ska röja deras identitet. Vi har därför valt att inte gå ut med någon närmare information kring de personer som drabbas av coronaviruset, säger Peter Ulleryd.

Så du kan inte säga i vilken kommun personen bor i?

– Nej, tyvärr. Jag förstår att du frågar och att det finns ett visst allmänintresse i det, men patientintegriteten är viktigast för oss.

Tog kontakt med 1177

Personen befann sig i Iran under inkubationstiden. När personen kom tillbaka till Sverige tog den drabbade kontakt med vården via 1177 och fick senare lämna prov.

På lördagen kom svaret som visade att personen drabbats av coronaviruset. Nu har arbetet med kontaktspårning påbörjats. Kontaktspårningen sker enligt rutinen som Europeiska smittskyddsmyndigheten har fastställt där närkontakter kommer att följas under tiden som eventuella symtom skulle kunna uppstå, vilket är 14 dagar.

Annons

Detta är det femte fallet i Västra Götaland och det är nu 13 personer i Sverige som har blivit smittade. Ytterligare fyra personer har smittats i Region Stockholm, två i Region Jönköping och två i Region Uppsala.

– Det är sannolikt att vi kommer att se fler fall den närmaste tiden. Vi har många svenska resenärer i Iran och norra Italien, där viruset har fått rejält fäste. Så mycket talar för en ökad smittspridning, säger Peter Ulleryd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan