Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Ingen större oro för corona: ”Vi har fått enstaka samtal”

Text: 

Tror du att du är smittad av coronaviruset?

Då ska du inte gå till vårdcentralen, eller vända dig till akutmottagningen.

– Om man på något vis misstänker att man är smittad ska man man ringa 1177. Man ska absolut inte uppsöka några vårdinrättningar, säger Åsa Zöögling Ålebring, vårdcentralchef.

Åsa Zöögling Ålebring, vårdcentralchef, säger att den som misstänker sig ha smittats av coronaviruset.

Under onsdagsförmiddagen gick Folkhälsomyndigheten ut med informationen att myndigheten har gjort en ny riskbedömning om smittspridningen av coronaviruset. Risken att upptäcka nya fall i Sverige bedöms som mycket hög, och risken för allmän spridning i landet bedöms som måttlig.

Än har ingen tidaholmare drabbats av viruset och på Närhälsan i Tidaholm säger vårdcentralchefen Åsa Zöögling Ålebring att det inte märkts av att tidaholmarna skulle vara oroliga.

– Vi har några enstaka telefonsamtal från oroade, men det har inte varit i någon större utsträckning, säger hon.

Annons

Hur gör man om man tror att man har råkat ut för coronaviruset?

Annons

– Man kommer inte hit till vårdcentralen, det vill vi verkligen poängtera. Om man på något vis misstänker att man är smittad ska man man ringa till 1177. Man ska absolut inte uppsöka några vårdinrättningar. Varken vårdcentraler eller akutmottagningar vill ha in någon som kan vara smittad. Alla misstänkta fall kommer hänvisas till infektionskliniken för bedömning om vidare åtgärd. Vi tar inga prover lokalt på vårdcentralen.

Totalt har elva personer i Västra Götland fått sjukdom covid-19, enligt 1177.se.

Folkhälsomyndigheten skriver att det har rapporterats i en studie från Kina att det finns vissa riskgrupper som har blivit utsatta för en svår infektion av det nya viruset.

– De som riskerar att bli allvarligt sjuka är de som har kroniska sjukdomar sedan tidigare, som exempelvis hjärt- och lungsjukdomar, är äldre eller har nedsatt immunförsvar av andra orsaker. Det är få ungdomar och barn som smittas, det har man sett i Kina, säger Åsa Zöögling Ålebring.

Gör ni något extra lokalt i Tidaholm?

– Vi håller oss uppdaterade med den information som går ut från Folkhälsoinstitutet och från smittskyddet. Vi följer de riktlinjer som de går ut med därifrån. Sedan försöker vi informera via 1177 och hur man ska bete sig om man misstänker att man blivit smittad. Det finns ett extra knappval om man ringer in till oss där man får information om vart man ska vända sig, avslutar vårdcentralchefen.

På vårdcentralens dörrar finns information uppsatt om att den som tror sig ha blivit smittad av coronaviruset inte ska gå in på vårdcentralen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan