Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal


Ledare: Skaraborg är förstås inte fullt – men SD:s spex fungerar igen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Jimmie Åkesson valde att dela ut flygblad framför att delta i den migrationspolitiska kommitténs arbete.

Annons

SD spexar hellre än att delta i förhandlingar. Det är en taktik som tjänar partiet väl – särskilt som så många underblåser den.

Skaraborgs kontaktperson för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna poserar i sociala medier på en bild med armarna i kors bakom en banderoll med texten "Håll gränsen, Skaraborg är fullt!". En parafras på partiledningen, så att säga. SD Falköping delar bilden, för säkerhets skull med tillägget "FALKÖPING OCKSÅ" (i versaler).

Sverige är förstås inte fullt. Inte Falköping heller. Det är inte så det ska förstås. Om orten hade varit full skulle SD börja motarbeta familjer som vill flytta till Falköping. Den sortens tillväxt lär dock inte möta några hinder i fortsättningen heller. Det ska förstås som att SD inte vill se någon asylinvandring, vare sig till Falköping eller någon annan stans. Mitt under uppseglande flyktingkris har SD positionerat sig på ett sätt som gör seriös debatt kring deras position närmast omöjlig, det har gjorts medvetet – och det fungerar.

Annons

Annons

Partiledaren Jimmie Åkesson åker alltså ned till EU:s yttre gräns för att dela ut flygblad till flyktingar. Flygbladsutdelning är i vanliga fall ett mödosamt fotarbete, med lågt nyhetsvärde, som brukar vara förbehållet gräsrötter. Åkessons lappar påverkar inte resplanerna för någon, vilket han mycket väl vet. Det intressanta är vad som sker på hemmaplan. För om flygbladen är utformade på ett visst sätt och delas ut i en viss kontext så finns det, tydligen, nyhetsvärde.

Att lapparna är undertecknade "Svenska folket" sticker självklart i ögonen på varje svensk som inte vill vara undertecknare. Det är helt enligt plan. Det fungerade utmärkt med samma kapade underskrift under flyktingvågen 2015 och också denna gång har anmälningar till såväl polis som JO haglat in. Den här gången kan Åkesson känna sig än säkrare på att anmälningarna gynnar hans parti. Frågan är om han ens är förvånad över att det gick lika lätt den här gången.

SD:s spex går hem eftersom budskapet är övertydligt. Att det också upprör många är bra för partiet eftersom det driver publicitet – och ingen förlust eftersom de upprörda ändå aldrig skulle ha röstat på SD. Falköping och andra kommunföreningar som hakar på kan räkna med ungefär samma spridning på reaktionerna.

Samtidigt som Åkesson åkte till den grekisk-turkiska gränsen samlades den migrationspolitiska kommittén i riksdagen för att jobba fram en ny migrationspolitik. Ett arbete Åkesson, som annars brukar göra stort nummer av att han aldrig får prata med andra partier, alltså prioriterade bort.

Annons

Annons

Det kan te sig obegripligt att SD inte tar chansen att påverka, när det dessutom finns solid riksdagsmajoritet för att hålla EU:s gräns och ha stram migration till Sverige under överskådlig tid, men från SD:s horisont sett är det logiskt. Partiet växer säkrast genom att framstå som alternativt och påverkar bäst genom att piska upp opinion.

SD:s effektiva spinn ökar pressen på den parlamentariska kommittén – och inte minst på regeringen. Dess position i migrationspolitiken är inte lätt att begripa när socialdemokrater och miljöpartister kan ha helt olika inställning beroende på om de anser sig tala för regeringen eller för partiet. Bara en hållbar, tydlig och begriplig migrationspolitik kan vinna väljarnas förtroende. Finns inte en sådan kan SD tyvärr fortsätta spexa alla upp på läktaren.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy