Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Lokalproducerad historisk film inspirerade till "hemester"

Magnus Hedström och Roger Andersson gästade SPF:s medlemsmöte och visade filmen Utriddarvägen.

Annons

Magnus Hedström och Roger Andersson har gjort Utriddarvägen.

Medlemmarna i SPF fick en intressant historisk tillbakablick när filmen visades på månadsmötet.

I måndags hade SPF sitt sedvanliga månadsmöte i Villan. Föreningens nytillträdda ordförande Agneta Hendriksson hälsade alla välkomna att se filmen Utriddarvägen. Denna film har Magnus Hedström och Roger Andersson gjort tillsammans. Det blev verkligen en eftermiddag med historiska nedslag här och var.

Hökensåsbygdens tidiga historia skildrades. Man kan se landskapen Västergötland och Östergötland som spegelbilder av varandra. De åtskiljs av Vättern där kungaborgen Näs på södra delen av ön spelar en viktig roll. I ena landskapet omnämns tidigt Skara som en viktig stiftsstad och i det andra är det Linköping. Kända kloster på ena sidan är Gudhem och Varnhem, på den andra Alvastra och Vreta kloster. I dessa landskap tilldrar sig många historiska händelser i skarven mellan hedendomen och kristendomen.

Annons

Annons

I gamla krönikor berättas om slaget på Gåsaslätten, som ligger på gränsen mellan Daretorp och Velinga. Här slogs en gång danskar mot svenskar. Flera olika slag har ju inträffat i våra bygder - Ettak, Gestilren, Kungslena och Åsle är välkända och omnämns i våra historieböcker. Ibland var det Sverige mot Danmark, ibland strider inom olika ätter och ganska ofta brödrastrider. Välkända är bråken mellan Magnus Ladulås och Valdemar och även Gustav Vasas barn och barnbarn. Bråkat har människor gjort i alla tider. En kung gick under namnet Erik Läspe och Halte. Vilken kränkning!

Runt Kymbo finns Sveriges bäst bevarade hålvägar. De liknar diken och tyder på att här gick viktiga leder genom landskapet. Nära Sandhem finns en lättgången hålväg med namnet Eriksgatuleden. Här red troligen kungen sin eriksgata.

Att vår bygd var tidigt befolkad råder det inget tvivel om. Dimbo gravfält med runt 300 fornlämningar, spår efter järntillverkning, bronsåldersrösen och Lena Borg. Det finns gott om 1100-talskyrkor i trakterna här omkring också. Många intressanta namn som sätter fantasin i rullning såsom Velingasjön, Istermon, Per Brahes ridväg, Sankt Sigfrids källa – allt lite mytomspunnet och höljt i dunkel.

Filmen pågick i en och en halv timma med avbrott för kaffe med gott tilltugg. Alla satt som tända ljus och bara tittade medan filmen rullade på skärmen. Så intressant och lärorikt! Magnus och Roger har gjort research på sin fritid och berättade att det tagit omkring fyra år att göra filmen (antalet timmar var omöjligt att säga). De har studerat olika krönikor och medeltida brev. Specialkomponerad musik, både sakral och profan, kartor och ibland skådespelare gjorde sitt till. Utan överdrift kan man säga att vi kände historiens vingslag.

Annons

Magnus och Roger avtackades med vårblommor i en kruka. Filmen gav mersmak! På sommaren är det vägkyrkor öppna och då brukar det även förekomma visning av kyrkorna. Många platser som nämndes i filmen kan man ta en cykeltur till. Det finns så mycket att uppleva hemomkring, hemestra är nog bra för oss alla.

Nästa månadsmöte är första tisdagen efter påsk. Då blir det underhållning av musikaliskt slag.

Inga Kämpe

Annons

Annons

Till toppen av sidan