Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Apropå att ta ansvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svar till Lena Andersson och Lisbeth Ider apropå att ta ansvar.

Birgitta Andersson (L)

Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna gav alla sina väljare löftet inför 2018 års val att bevara landsbygdsskolorna. När frågan om nedläggning av Fröjereds skola togs upp i oktober 2019 så höll vi vårt vallöfte. Skolan skall finnas kvar!

Annons

Annons

Nu väljer Socialdemokrater och Vänsterpartister att två sina händer vad gäller besparingskravet som lagts på Kulturskolan. Det faktum att vare sig Fröjereds skola eller Kulturskolan medverkat till BUN:s underskott på drygt 14 miljoner förbigås med tystnad. Det naturliga vore att analysera var pengarna tar vägen och arbeta för att förhindra att det upprepas.

Det demokratiska beslut som fattades i oktober borde ha följts upp av BUN:s ordförande med förslag på budgetåtgärder. Så skedde inte. Efter decembermötet, där budgeten spikas, väljer man istället att prata om "en kupp".

Det som inte framgår av S-V-insändaren är att det på senaste BUN-mötet fanns ett förslag från förvaltningen om en höjning av föräldraavgiften med 100-150 kronor till Kulturskolan samt att ta bort "mängdrabatten" när eleven deltar i flera aktiviteter. Detta skulle tillföra Kulturskolan mellan 100 000 – 120 000 kronor. För dyrt? Knappast! En biobiljett på Saga kostar 90 kronor, något som de flesta anser sig ha råd med.

Att diskutera vem som har ansvar för besparingar som drabbar en mycket viktig och välskött verksamhet gynnar ingen. Hjälp till att stoppa läckor och hitta finansiering istället! Här har nämndens ordförande ett särskilt ansvar att följa förvaltningens arbete och kostnadsutvecklingen.

Birgitta Andersson (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan