Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Tidaholmsförslag som vill stötta kulturskolan

Text: 

Tommy Nilssons har för Kulturskolans Intresseförenings räkning lämnat in ett Tidaholmsförslag som har fått fler än 50 röster vilket innebär att det tas upp politiskt.

– Vi kan inte bara svälja hur hårt drabbad kulturskolan Smedjan blir när man rycker bort 25 procent av budgeten, säger han.

Kulturskolan Smedjan.

Tidaholmsförslaget som lämnats in av Tommy Nilsson lyder i sin helhet:

På grund av tuffa besparingskrav är kulturskolor hotade av nedskärningar. Detta drabbar även Tidaholms Kulturskolan Smedjan. Trots besparingar på 500 000 kronor som genomfördes i höstas ska större besparingar göras. Ytterligare 750 000 kr ska dras under budgetåret 2020. Enligt beslut på BUNs sammanträde i februari. Kulturskolan har fått en mycket större nedskärning än andra verksamheter i kommunen.

Vi från Kulturskolans intresseförening, Vulcans musikkår och Dusty Road Blues, vill uppmärksamma alla i Tidaholm på behovet av musik, sång, dans och teater för kommunens unga. Kultur är kraft, kreativitet, upplevelser och kultur är också jobb.

Annons

Annons

Sverige är ett litet land men härifrån kommer framgångsrika artister, musikskapare, skådespelare, dansare och musikgrupper. Alla har börjat någonstans och många har hittat sitt sammanhang i en musik eller kulturskola.

Ger självförtroende

Där får barn och unga kunskap och redskap för eget skapande som ger självförtroende och lust. Där finns också kompisar som gillar att göra samma sak. Allt detta har stor betydelse för samhället och i synnerhet för barns och ungas lärande för livet.

I Tidaholm ger Kulturskolan Smedjan hela kommunens unga möjlighet till träning, i allt från drama och dans, till sång och spel på musikinstrument.

Varje år har vi som bor i Tidaholms kommun möjlighet att uppleva detta på de många konserter och andra evenemang som genomförs. Alltifrån det traditionella luciafirandet till vårparader. Under årens lopp har vi även haft möjligheten att se bla Helene Sjöholm, Ale Möller, Neverstore och Göteborg Wind Orchestra musicera tillsammans med elever på Kulturskolan.

Meningsfull sysselsättning

Kulturskolan ger alla från förskoleklass upp till gymnasienivå möjlighet att hitta och delta i en meningsfull fritidssysselsättning. Och är det något vi kan vara säkra på så är det att en meningsfull fritid ihop med andra är bra. Om barn och ungdomar är engagerade inom kultur och/eller sport har det stor betydelse för att våra unga ska trivas och må bra och i framtiden kunna ta ansvar i samhället.

I Tidaholms kommuns strategiska plan för år 2020 står det som rubrik, ”Vi gör det vi älskar här i Tidaholm”.

Annons

Det rimmar dåligt med att lägga de här otroligt tuffa besparingarna som läggs på den viktiga barn- och ungdomsverksamheten som utförs på Kulturskolan Smedjan. Där gör barn och ungdomar det de älskar och det vill vi att de ska få fortsätta med!

Annons

Det är av största vikt att alla inom kommunledningen ser att Kulturskolans kompetens och mångsidiga verksamhet har stor betydelse för hela kommunen. Besparingskraven bör inte vara extra stora för barn och ungdomar inom Kulturskolan!

Vårt yrkande är:

Att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheten att inte genomföra besparingen på 1 250 000 kr som beslutats gällande kulturskolans budget.

Vårt förslag är att kommunstyrelsen öronmärker en miljon till kulturskolan Smedjan av regeringens välfärdspengar på de 4,4 miljoner kronor som Tidaholms kommun beräknas få.

– Det märks att verksamheten har starkt stöd. Det tog inte många dagar innan vi hade tillräckligt med röster. Vi förstår inta att man tagit ett sådant beslut utan att göra någon konsekvensbeskrivning, säger Tommy Nilsson.

Utreds politiskt

Tidaholmsförslag skickas till kommunfullmäktige. Där avgörs det om det är kommunfullmäktige som ska besluta om förslaget eller om det ska lämnas till kommunstyrelsen eller en annan nämnd för beslut.

Förslaget kommer sedan att behandlas politiskt på ett eller flera sammanträden. Det är upp till politiken att besluta om förslaget ska genomföras eller inte.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan