Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Riksdagen drar ner till 55 ledamöter

– I dag har vi ingått en överenskommelse mellan samtliga gruppledare i riksdagens partier som säkerställer att riksdagen kan fullgöra sina uppgifter även om ett större antal riksdagsledamöter är förhindrade att delta i riksdagsarbetet, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till TT.

Det innebär att högst 55 av riksdagens 349 ledamöter kommer att vara på plats när riksdagen voterar, det vill säga röstar om förslag, eller debatterar i kammaren. Första gången blir på onsdag.

Annons

Annons

– De fördelas procentuellt enligt valresultatet så att proportionerna i kammaren behålls, säger Billström.

Riksdagens talman Andreas Norlén välkomnar uppgörelsen.

"Riksdagen ska kunna lösa sina uppgifter oavsett situation", säger talmannen i en kommentar.

Han tillägger att det är bra "att överenskommelsen betonar att samtliga ledamöter, som inte är sjukskrivna, föräldralediga eller tjänstlediga på annan grund, fortsatt är i tjänst och ska utföra sina uppdrag, om än under delvis andra former."

Kan förlängas

Med 55 ledamöter i kammaren betyder det 16 ledamöter från Socialdemokraterna, 11 från Moderaterna, 10 från Sverigedemokraterna, 5 från Centerpartiet, 4 från Vänsterpartiet och 3 var för Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Överenskommelsen gäller till och med den 30 mars, men kan förlängas om det behövs.

Tobias Billström tycker att det är en bra överenskommelse och säger att M har varit drivande.

– Jag kan konstatera att det har funnits en mycket bred uppslutning. Det är en extraordinär åtgärd, men ett styrkebesked som garanterar riksdagens uthålliga beslutskapacitet och den samhällsviktiga verksamhet som riksdagen bedriver, säger Billström.

Enligt riksdagsordningen måste möten i riksdagens kammare hållas i form av fysiska möten i Stockholm och detsamma gäller för utskottsmöten. De kan inte ersättas med videomöten.

Annons

Visningar inställda

För att undvika att partier med ett minde antal ledamöter blir utan representation i utskott om många blir sjuka får partierna, enligt överenskommelsen, nominera hela partigruppen som ersättare.

Annons

Riksdagsordningen säger inte att antalet ledamöter vid beslut måste vara minst 55. På somrarna bordläggs ibland enklare, formella beslut till exempel med bara en vice talman, som också räknas som ledamot, i kammaren.

Visningar och studiebesök för till exempel skolklasser ställdes in av riksdagsförvaltningen redan i förra veckan.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy