Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Det var så det började med ett museum

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tidaholms museum

Annons

När tändsticksfabrikens mekaniska flyttade till Tidamek hade de planer på att sälja alla maskiner i smedjan men då var det Bengt Hammarroth som övertalade dem att bevara smedjan och verkstaden och överlåta lokalerna och smedjan till Tidaholms kommun, och så blev det.

Bengt Hammarroth började redan i början på 1950-talet att gå igenom Tidaholms bruks arkiv och skriva till de som bruket levererat bilar och bussar till och om de hade någon kvart, sålt eller skrotat dem. han skrev hundratals brev utan någon ersättning för varken frimärken eller brev.

När det blev klar med lokalerna började John Lindgren att hjälpa Bengt med sökandet efter ytterligare bilar bussar och brandbilar. De åkte 100-tals mil med sina bilar utan någon som helst ersättning.

Annons

Annons

Tack vare att Bengt Hammarroth, John Lindgren och Tidaholmsprofilen Carl Askers insamlade föremål är det dessa herrar som lagt grunden till Tidaholms museum. Den större delen av detta gigantiska föremål har aldrig visats för allmänheten.

Nu tänker visst ni politiker att strypa alla möjligheter för museet att visa något av detta för allmänheten. Tidaholms Bruk tillverkade inte bara bilar och bussar utan man tillverkade möbler, vävstolar samt cirka 7000 stycken av den mycket berömda "Tidaholmskärran". Sådana finns på museet.

Huset där smedjan och mekaniska verkstaden är inrymd är en stor industrihistoria för Tidaholm och skall därvid förbli och utvecklas för museets framtid såsom utställningar med demonstrationer av äldre föremål och så vidare. Politiker måste ha större respekt för äldre generationers kunnighet, hantverk och uppoffringar för hembygdens historia och tillit än till att hitta på nödlösningar genom att spoliera hela kulturgärningar som utförts av hantverkare med den största yrkesskickligheten som skapats i samband med Tidaholms Industrialisering från tidigt 1880-tal.

På dessa grunder:

Härmed hemställes att Kommunfullmäktige upphäver beslutet att flytta Barnens Hus verksamhet till museet i Tidaholms kommun.

Lennart Lundell, Tidaholm

Till toppen av sidan