Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Kommunen stöttar Skaras företagare

Skara kommun gör nu sitt bästa för att hjälpa de lokala företagen. Betalningsrutiner ses över, viktig information samlas på kommunens hemsida, där också kontaktuppgifter till företag som erbjuder hemkörning av mat kommer att listas.

Annons

Den pågående Corona-pandemin slår hårt mot näringslivet, även i Skara. Nu gör kommunen sitt bästa för att stötta de lokala företagen.

– Vi får hjälpas åt nu, säger kommunalrådet Ylva Pettersson.

Skara kommun har sett över hur det lokala näringslivet kan stöttas. Bland annat ses nu kommunens betalningsrutiner över. Vanligtvis betalas en faktura inom 30 dagar, men ambitionen är att fakturor nu ska betalas så fort som möjligt.

– Vi ska se om vi kan snabba upp det, för att öka kassaflödet för företagarna, säger Ylva Pettersson.

Kommunen ska också se över sina betalningsvillkor gentemot företag och hur man kan hantera situationen när ett företag tillfälligt inte kan betala räkningarna.

– Vi vill förenkla för småföretagen. Om en företagare ser att denna kommer att få svårt med räkningar, då ber vi att denne tar en tidig kontakt, så får vi se hur vi kan bemöta det, uppmanar Ylva Pettersson.

Efterfrågar idéer

Det inplanerade näringslivsrådet på fredag kommer också att hållas som planerat, för att kommunen ska kunna lyssna in alla förslag och idéer från näringslivet.

Annons

Annons

– Vi vill se om vi kan vara ett nav eller en förmedlare åt företagen, säger Ylva Pettersson.

På kommunens hemsida skara.se har det nu skapats en särskild sida där det samlas information från myndigheterna till företagen om till exempel sjukskrivning, arbetsmiljö, företagslån och så vidare.

Företag som kör hem mat

På skara.se så kommer besökare också att kunna se och hitta länkar till de företag i kommunen som erbjuder hemkörning av mat.

– Vår näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg har ringt runt till alla företag som lagar mat, men har vi missat något företag så uppmanar vi dem att höra av sig till oss, säger Ylva Pettersson.

Kommunen ser också över möjligheten att skapa meningsfulla utomhusaktiviteter för alla som nu inte kan träna på vanligt sätt. Vad det exakt kommer att bli är inte klart, men det skulle kunna handla om utomhusgymnastik eller vandringar av olika slag.

– Vill du eller din förening hjälpa till, så hör av er. Eller kom med förslag på vad vi kan göra. Kommunen kan erbjuda utomhusutrymmen under tak till exempel, berättar Ylva Pettersson.

Förmedlar kontakt

Kommunen vill också i högre grad stötta ideella organisationer som på olika sätt hjälper människor.

– Har man något man vill nå ut med, så kan man kontakta vår kommunikationsenhet. Men vi släpper inte igenom vad som helst. Vi är måna om att det vi förmedlar är stabilt och kommer att kontrollera detta noga, understryker Ylva Pettersson.

Annons

Hon är också glad och tacksam över det ansvar som kommunens medarbetare tar.

– Många förklarar att de tänker handla ett par skor eller mascara i Skara i stället för att beställa på nätet och vi är så tacksamma för att den viljan finns. Nu uppmanar vi alla medarbetare att använda presentkortet hos Skara handel som de fick i julklapp. Pengarna kommer företagen till del först när man handlar för presentkortet, förklarar Ylva Pettersson.

Hon hoppas att Skaras invånare nu tar sitt ansvar och håller sig uppdaterade. Kommunens hemsida uppdateras regelbundet och det kommer också att dyka upp fler saker där alla kan bidra.

LÄS MER: Håll dig uppdaterad om Corona-pandemin - följ vår chatt här.

Annons

Annons

Till toppen av sidan