Coronasmittan sprids som en löpeld över Sverige.
Då varnar polisen för en ny våg av bedrägerier – där de kriminella utnyttjar svenskarnas virusrädsla.
– Bedragarna är väldigt snabba på att uppfatta att det finns en osäkerhet i samhället, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.

”Coronabedragarna” utnyttjar svenskarnas virusrädsla.
Bedrägeribrotten blir allt vanligare i Sverige. Under 2018 anmäldes 260 000 bedrägeribrott i landet – vilket är en ökning med 25 procent från året innan, visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Och nu vill polisen varna allmänheten för ytterligare en ny våg av bedrägerier. Detta efter att de upptäckt att anmälningarna ökat de senaste dagarna.
Annons
– För en tid sedan var det bränderna i Australien och nu ser vi hur bedragarna använder coronaviruset och smittspridningen för att komma över inloggningsuppgifter, bankkort och koder, säger Lotta Mauritzson, vid polisens nationella bedrägericentrum, NBC, och fortsätter:
Annons
– Vi ser hur man utger sig för att komma från Folkhälsomyndigheten och arbeta med smittspårning eller från sjukvården och vill komma in i bostaden och ta prover.
”De ställer om ganska snabbt”
Polisens presstalesperson Erik Terneborn fyller i:
– Bedragarna är väldigt snabba på att uppfatta att det finns en osäkerhet i samhället. De ställer om ganska snabbt för att hitta nya metoder, så de utnyttjar det rådande läget, säger Terneborn.
Hur skyddar man sig mot bedragarna?
– Det är egentligen samma sak som alltid. Lämna inte ut kort, koder eller andra känsliga uppgifter och använd aldrig ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Det spelar ingen roll om det är coronatider eller inte, sådant här ska man vara vaksam mot.
Hotar att sprida smittan
Enligt Lotta Mauritzson utnyttjar de kriminella coronaviruset även på andra sätt. Bland annat finns det fall när bedragarna helt enkelt har hotat med att smitta ner en person om de inte får ut några pengar. Det förekommer även annonsbedrägerier, där de kriminella erbjuder både skyddsutrusning och botemedel.
– Det är tråkigt att man ska behöva jobba med sådant här nu, när det finns så mycket annat jobb att göra ute i samhället. Men det är som det är. Vi får agera där det behövs, säger Terneborn.
I helgen gick polisen ut med en varning om en annan sorts ”coronabedragare”, efter ett spektakulärt fall i Skåne.
– Bedragarna ringer upp en äldre person och erbjuder att handla åt dem nu i virustiderna. De ber om en inköpslista, men också bankkort och koder. Då ringer varningsklockorna, sa polisens presstalesperson Evelina Olsson då.