Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Räddningstjänster redo i coronatider

Roger Almgren, räddningschef vid Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

Annons

Räddningstjänster och polis arbetar med planer inför att personalfrånvaron kan öka i coronakrisen. Än så länge är inte personalfrånvaron stor i de lokala organisationerna.

Personalfrånvaron på räddningstjänsterna i mellersta och östra Skaraborg på grund av de nya riktlinjerna att vara hemma vid förkylningssymtom är inte dramatisk.

– Vi hade 15 procents frånvaro hos vår operativa personal på måndagen. Det är olika anledningar, som långtidssjukskrivningar, vanlig influensa, kräksjuka med mera. 15 procent är ganska högt om man tittar på årsgenomsnittet, men det är inte jättehögt om man ser till hur det brukar vara i februari och mars, säger Roger Almgren, räddningschef på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

Situationen påverkar inte möjligheten att åka ut på larm.

– Däremot har vi ställt in utbildningar, säger Roger Almgren.

SMS har uppdaterat sin pandemiplan där det bland annat finns planer för personalbortfall på upp till 50 procent.

Annons

– Vi kommer att fortsätta lösa vårt uppdrag. Med färre personer tillgängliga får vi titta på en annan schemaläggning. Vi hör till de samhällsviktiga verksamheter som ska fungera, säger Roger Almgren.

Annons

Hans Ingbert, räddningschef Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

På Räddningstjänsten Östra Skaraborg har man inte mer än marginell påverkan på sjukfrånvaron än så länge, enligt räddningschefen Hans Ingbert.

– Vi har dragit in på en del övningsverksamhet, vilket friställt personal. Vi arbetar också med att titta på om eller när det blir en större sjukfrånvaro, men i dagsläget är det inte många sjukskrivna, säger han.

I ett läge med markant ökat personalfrånvaro finns flera åtgärder i verktygslådan, menar Hans Ingbert. Deltidsbrandmän kan få beredskap med tätare intervall eller tas in som heltidsbrandmän, det kan även finnas deltidare som blir permitterade i coronakrisen.

– Just nu har vi inte begränsningar personalmässigt, men vi har vidtagit åtgärder som att tvätta händerna, avståndsregler och att de som kan jobbar hemifrån, säger Hans Ingbert.

Inom RÖS har en stab tillsatts som dagligen arbetar med covid-19. Om det skulle bli ett läge med stor personalfrånvaro inom vissa styrkor så kan andra räddningsstyrkor användas.

– Det är samma effekt som vid en storbrand. Om vi får en brand till får vi omdirigera styrkor, vi har flera spelkort att hantera. Att vi inte skulle kunna rycka ut ser jag inte, i något fall skulle det kunna ta lite längre tid, men idag är alla styrkor bemannade precis som de ska vara, säger Hans Ingbert.

Annons

Annons

Jan Hellnevi, lokalpolisområdeschef i Östra Skaraborg.

Polisen har ett stabilt läge, vad som kallas grönt läge, i regionen.

– En viss frånvaro tål vi ju, sen är det alltid svårt i influensatider. Det kan ha sett ut ungefär likadant ett annat år, säger Jan Hellnevi, lokalpolisområdeschef i Östra Skaraborg.

– Det vi gör nu är kontinuitetsplanering, vad har vi för plan om det blir 50 procents frånvaro? Det är inga stora problem heller, så kan det se ut i semestertider. Men vi behöver ha en plan och vi ska även kunna vara flexibla. Händelsestyrd verksamhet prioriteras och annat prioriteras ner, säger han.

Frihetsberövanden och ungdomsärenden tillhör det som behöver prioriteras, då det finns tidsfrister som måste hållas. Till exempel utredningar om skadegörelse får vänta.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy