Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

IAC i Skara permitterar alla anställda – 430 berörs

IAC i Skara permitterar samtliga anställda från och med måndag. Eftersom bolagets största kunder har stängt ner på grund av coronakrisen behövde de ta till samma åtgärd.

Annons

IAC i Skara korttidspermitterar alla sina 430 anställda från och med måndag. Anledningen är att AB Volvo, Volvo Cars och Scania har stoppat sin produktion på grund av coronakrisen.

– Vi är helt beroende av våra kunder, det har inte undgått någon att AB Volvo, Volvo Cars och Scania stängt sina fabriker. Då behöver vi införa samma åtgärder, säger Mikael Andersson, platschef på IAC i Skara.

IAC i Skara tillverkar bildelar och några av deras största kunder är AB Volvo, Volvo Cars och Scania. De har stoppat produktionen och permitterat anställda på grund av coronakrisen, vilket nu även drabbar IAC i Skara.

430 personer berörs och kommer att vara korttidspermitterade på 60 procent från och med måndag. De anställda kommer att vara permitterade i fyra veckor till en början.

Annons

– I första skedet har vi förhandlat fram fyra veckor. Det återstår att se var det tar vägen, idag kan ingen sia om var corona tar vägen, säger Mikael Andersson, platschef på IAC i Skara.

Annons

Hur tog personalen emot beskedet?

– Det var inga konstigheter, alla förstår läget. Personalen var helt förstående för att vi var tvungna att göra detta.

Mikael Andersson, platschef på IAC i Skara.

Många befarar en lågkonjunktur och fortsatta svårigheter med ekonomin när den värsta coronakrisen är över, det befarar man även på IAC i Skara.

– Vi får bara hoppas på det bästa, men att allt återgår till det normala har jag svårt att tro. Det kan bli en nedgång. Vi hoppas bara att personal kan hållas i drift och att vi tar oss ur detta så snabbt som möjligt, säger Mikael Andersson.

Poul Hansen, ordförande för IF Metalls avdelning på IAC i Skara säger att beskedet var väntat.

– Det var det väl. När kunder stänger finns inget annat val.

IAC har redan tidigare beslutat om minskad produktion. Denna vecka är fabriken stängd torsdag-fredag. Därför har Poul Hansen ännu inte pratat med så många av fackklubbens medlemmar.

– Jag har inte fått så många reaktioner, men jag tror att alla förstår. Det är så här läget är i hela världen. Det är långa kedjor inom bilindustrin och på något sätt blir vi alla drabbade.

Känner ni oro för framtiden?

– Det är konstigt om man inte blir orolig i det här läget. Många funderar nog på hur det ska gå, säger Poul Hansen.

Till toppen av sidan