Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

102 döda av coronaviruset i Sverige – Stockholm kan isoleras

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte att Stockholm kan isoleras om utbrottet av coronasmitta förvärras.

Annons

Totalt 102 människor har nu avlidit av coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte att Stockholm kan isoleras om utbrottet förvärras.

De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten under lördagen visade att ytterligare 400 personer bekräftats smittade sedan i fredags. Nu uppgår antalet till 3 447 stycken. Framför allt provtas personer med symtom som är i behov av sjukhusvård.

Antalet avlidna har också passerat hundrastrecket och totalt har nu 102 personer avlidit i hela Sverige. 239 personer får eller har fått intensivvård, enligt Svenska intensivvårdsregistret.

Annons

Lite mindre än hälften av alla konstaterade fall, och över hälften av alla som avlidit, har upptäckts i Stockholm. Statsminister Stefan Löfven utesluter inte att huvudstaden, likt Helsingfors i Finland, kan isoleras från resten av landet.

– Stockholm är så hopknutet med både Uppsala och Södertälje att det skulle vara oerhört svårt att hålla koll på en sådan bestämmelse. Men vi bortser inte från något, vi kan komma i en sådan situation där även det måste göras, säger Stefan Löfven i en intervju med TV4 Nyheterna.

Annons

Även andra geografiska ytor kan bli aktuella att begränsa, enligt Löfven.

Avled på fartyg

Siffror från Skåne visar att regionen har 271 konstaterade fall, varav 6 dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. I Västra Götaland är antalet fall 330, varav 4 avlidna.

Under lördagen har besked också kommit från utrikesdepartementet om att en svensk man i 70-årsåldern avlidit ombord på ett kryssningsfartyg som befinner sig utanför Panama. Mannen är hemmahörande i Svealand.

På fartyget Zaandam finns runt 1 300 passagerare varav ett 20-tal svenskar, samt 700 fartygsanställda, skriver Aftonbladet.

– Vi känner till situationen och står i direkt kontakt med ansvarig researrangör och fartyget. Ett 20-tal svenskar befinner sig på fartyget, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD till TT.

På lördagen kom beskedet att en svensk man i 70-årsåldern avlidit ombord på kryssningsfartyget Zaandam (till vänster i bild) som befinner sig utanför Panama. Mannen är hemmahörande i Svealand.

Annons

Osäkert läge

Flera personer ombord på fartyget har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset och passagerarna har isolerats i sina hytter. Fartyget ligger nu fast i Panama och får inte gå igenom kanalen. Vad som kommer att hända med passagerarna är oklart, men det har rapporterats att de som inte uppvisar några symtom ska flyttas till ett annat fartyg. Svenskarna ombord ska hålla sig uppdaterade.

– De uppmanas att hålla nära kontakt med researrangör och fartyget och följa de restriktioner som finns, säger Diana Qudhaib.

TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan