Annons

Annons

Hopp i Spanien – trots nytt mörkt virusrekord

En präst håller i en jordfästning nära Vitoria i norra Spanien under måndagen.

Annons

SPANIEN

Spanien har en ny dyster rekordnotering med 849 döda på ett dygn. Men trots att antalet nya virusfall ökar något är den generella trenden fortsatt nedåtgående, enligt hälsomyndigheterna.

Spanien är det land i världen efter Italien som har drabbats hårdast av coronaviruset räknat i antal döda. Och med 849 nya dödsfall på ett dygn gör landet på tisdagen ännu en rekordnotering – efter att veckan inleddes med att man äntligen fick se siffran sjunka något. Nu har virusutbrottet krävt minst 8 189 liv.

Antalet bekräftat smittade i Spanien har stigit med 9 222 till 94 417 personer. Det är en ökning med nästan 11 procent – en besvikelse eftersom ökningen i måndags låg på 8 procent.

Nedåtgående trend

– Det stämmer att vi i dag ser en liten ökning, säger Maria José Sierra från hälsomyndighetens kriskoordineringsavdelning.

Men den nedåtgående trenden fortsätter, enligt henne. Vid den här tidpunkten förra veckan låg ökningen av antalet bekräftade fall på omkring 20 procent.

Spanien har beslutat att testa fler för covid-19, den sjukdom som viruset orsakar. Planen är att testa omkring 50 000 personer varje dag, till skillnad från dagens 20 000. Landet har också beställt utrustning för miljontals euro till det hårt belastade sjukvårdssystemet.

Annons

Annons

Inga minnesstunder

Landet har redan infört kraftiga restriktioner vad gäller spanjorernas rörelsefrihet. Och nu förbjuds också alla religiösa sammankomster, inklusive begravningsceremonier och minnesstunder i hemmen till den 11 april. Jordfästningar kommer fortsatt att tillåtas, men bara tre personer får delta och de måste hålla ett avstånd på minst två meter.

Coronapandemin har även nått det spanska kungahuset, rapporterar CNN. Prinsessan Maria Teresa av Bourbon-Parma, en avlägsen släkting till kung Felipe VI, har avlidit av covid-19 och blev den första kungligheten att dö i sjukdomen. Prinsessan, som blev 86 år, avled i torsdags.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy