Annons

Annons

Annons

Varning för mycket hårda vindar – och kuling på Vänern

Text

På torsdagen väntas mycket hårda vindar i södra Sverige. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för blåsten i Skaraborg, och för kuling på Vänern.

Det varnas för mycket hårda vindbyar, men det kan i samband med kraftiga regnskurar kortvarigt även bli stormbyar uppger SMHI. OBS: Bilden är en arkivbild

De gulmarkerade områdena omfattas av SMHI:s varning för mycket hårda vindbyar, samt kuling till sjöss. (Det lila området gäller gräsbrandsrisk).

Annons

Annons

SMHI-varningen gäller från torsdag förmiddag och framåt. Varningen för mycket hårda vindar innebär att meteorologerna räknar med sydvästliga vindbyar från 21 meter/sekund upp till 25 meter/sekund. Vid den vindstyrkan kan grenar knäckas på träd och enstaka träd kan falla eller knäckas, enligt SMHI-definitionen.

Under torsdagen kan det i samband med kraftiga regnskurar kortvarigt även bli stormbyar, skriver SMHI på sin hemsida.

Klass 1-varningen för de hårda vindarna gäller hela Götaland, förutom Skåne, samt stora delar av Svealand.

Gällande Vänern har det utfärdats en klass 1-varning för kuling. Det kan då bli en vind som gör att det är farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att vara till sjöss. Medelvinden vid kuling är från 14 meter/sekund upp till 25 meter/sekund, uppger SMHI.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan