Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Personal från högskolan hjälpte till att bygga fältsjukhuset i Stockholm

Ett stort fältsjukhus har byggts upp på kort tid i Stockholmsmässan i Älvsjö.Bilden kommer från en pressvisning.

Annons

Det stora fältsjukhuset på Stockholmsmässan i Älvsjö står klart. En av dem som varit med vid uppbyggnaden och utformningen av det är Susanne Wiklund, programansvarig för magisterutbildningen Smittskydd och vårdhygien vid Högskolan i Skövde.

På en vecka har den tomma mässhallen förvandlats till ett stort fältsjukhus. Målet var att på kort tid utöka antalet vårdplatser i Stockholmsområdet för att kunna möta det snabbt ökade trycket på hälso- och sjukvården. I den gigantiska mässhallen finns nu färdiga moduler med rader av sängar och i taket går syrgasledningar. Här finns närmare 600 nya vårdplatser.

Annons

Personal från Högskolan i Skövde har deltagit i den snabba uppbyggnaden. Susanne Wiklund har tillsammans med en kollega bland annat bistått med vårdhygieniska råd under uppbyggnaden.

Annons

– Jag är djupt imponerad över det här arbetet. Militären har varit fantastisk och oerhört uppgiftsfokuserad i sitt arbete. Det har gått väldigt fort att sätta upp hela det här sjukhuset, säger Susanne Wiklund som varit med i projektgruppen för fältsjukhuset, i ett pressmeddelande. Till vardags är hon programansvarig för magisterutbildningen Smittskydd och vårdhygien.

Det kommer att finnas ett antal IVA-platser, men fältsjukhuset ska ta emot alla typer av patienter och även ha palliativ vård. Först var uppdraget att framför allt utöka antalet IVA-platser, men nu utökas istället IVA-platserna på redan befintliga Stockholmssjukhus.

Det medför att fler vanliga vårdplatser styrs om till fältsjukhuset. Det är Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som har huvudansvaret för att bemanna fältsjukhuset.

– Hittills har över 6500 frivilliga anmält sitt intresse för att arbeta inom vården och det gör mig väldigt glad, konstaterar Susanne Wiklund.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy