Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Konst, litteratur och fågelsång – 4 kulturtips inför helgen

Den nya boken om Elin Wägner släpptes den 30 mars.

Annons

Ulrika Knutson släpper ny bok och landets museer bjuder in till soffvisningar. Dessutom påminner Erik Lindfelt om att lövsångaren sjunger i skogen. Här är fyra helgtips från kulturredaktionens medarbetare:

Den här veckan delar Emilia Söelund, Michael Joelsson, Erik Lindfelt och Ingela Grahn med sig av sina bästa tips.

Emilia Söelund: Boken om Elin Wägner

Jag kan faktiskt nästan inte vänta på att sätta tänderna i Ulrika Knutsons nya biografi om Elin Wägner. Just i dessa tider, när världen känns så full av motsättningar och hot mot vår hälsa och miljö, känns det spännande att återvända till Wägners tankevärld. Hon var en sådan föregångare, både som kvinnlig journalist och tänkare. Hur skulle hon ha reagerat på vår tids utmaningar? Vad – eller vem – skulle hon ha tagit strid emot? Ulrika Knutson har tidigare visat, inte minst i boken om Fogelstadgruppen, att hon kan ge liv och kraft åt historiska pionjärer. Hon verkar känna genuin kärlek till sina karaktärer, men hon skildrar dem med skärpa.

Annons

Emilia Söelund, kulturredaktör

Erik Lindfelt: Årstiderna ställs inte in

Lövsångaren slutar inte att sjunga.

Annons

INSTÄLLT meddelar kulturens scener. Nya digitala tjänster kompletterar blott något. Men det finns annat. Boken som du länge tänkt ta dig an. Radioprogram som du inte visste fanns. Och därute: sol och frisk luft. (Men håll avstånd till dem du möter!) Våren står redo att bryta in på allvar. Vitsippsmattors milda doft av vanilj. Lövsångarens försynta och vemodiga strof från snart sagt överallt. En lisa för kropp och själ. För coronan må stoppa mycket – men inte årstiders växlingar. Visst smittar väl även sippan och sångaren. Av förundran, inte av virus.

Erik Lindfelt, kulturjournalist

Michael Joelsson: Vältra dig i dystopi

En del kanske behöver mer positiva tongångar i sådana här lägen, så även jag. Men jag kan också fascineras över vad som händer med ett samhälle i kris och vilka faktorer som påverkar oss som människor i stort på sikt. Gräva sig ner lite i det dystra.

Podden "P3 Dystopia" är perfekt för just det sistnämnda. Deras tagline är "en podd om vad som händer när det värsta inträffar". Det stämmer verkligen. Hur fungerar det med sopberget som vi fortsätter bygga? Hur påverkar ekonomisk ojämlikhet invånarna på vår planet? Vad ska vi göra då vattnet är slut? Allt detta tar de pedagogiskt upp, så att de flesta kan förstå. Kanske inte så upplyftande, men oerhört intressant.

Annons

Annons

Michael Joelsson, nöjesskribent

Ingela Grahn: Konst på Instagram

Fredrikas kröningsklänning finns bevarad på Livrustkammaren i Stockholm. Just nu visas samlingarna

I Coronakarantänen är det många om flyttar sitt uttrycksbehov till Instagram. Livekonserter, högläsning av poesi och dans fyller flödet via #IGTV. Flera museer har också flyttat sina visningar till Instagram. Förutom att det gör statligt finansierade kulturinstitutioner mer tillgängliga – är det något som passar detta medium så är det bilder – målningar, foton och skulpturer. Tips: @modernamuseet har dagliga visningar vid 12, sök på #soffvisningar, @nationalmuseumswe har lagt ut visningar för barn och erbjuder frågestunder om konst för vuxna och @livrustkammaren guidar i museets samlingar bland annat på temat ”Gammalt och nytt inom kvinnligt mode”.

Ingela Grahn, skribent

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy