Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Högskolan gör sig redo för att ta emot fler studenter

Lars Niklasson, rektor för Högskolan i Skövde.

Annons

Fler utbildningsplatser på högskolor och universitet ska mildra coronavirusets negativa påverkan på ekonomin och arbetsmarknaden. På Högskolan i Skövde är man beredda att skala upp verksamheten när beslutet har fattats.

Coronaviruset har slagit hårt mot arbetsmarknaden och regering och riksdag förväntas i vårbudgeten satsa stora resurser på högskolor och universitet för att möta nedgången på arbetsmarknaden. Behoven är stora, den 6 april rapporterade Arbetsförmedlingen att 49 500 personer i Sverige har varslats om uppsägning bara sedan den 1 mars.

Högskolan i Skövde är ett av de lärosäten som nu mobiliserar för att snabbt kunna öka antalet utbildningsplatser uppger man i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

– I den rådande situationen måste vi göra allt vi kan för att mildra coronavirusets negativa effekter på arbetsmarknaden. Därför har vi lovat regeringen att öka antalet utbildningsplatser för att ge fler människor möjlighet att utbilda sig istället för att gå arbetslösa, säger Högskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson i pressmeddelandet.

Ett av de program som Högskolan i Skövde nu skalar upp är det naturvetenskapliga och tekniska basåret. Detta är en förutbildning för den som vill läsa vidare till exempelvis högskoleingenjör, men saknar behörighet från gymnasiet i naturvetenskapliga ämnen.

Utbildningen går att läsa både på campus och på distans men det är främst distansutbildningen som Högskolan nu står redo att skala upp. Redan till sommaren kommer Högskolan också att ge fler sommarkurser på distans, områden som prioriteras är kurser inom IT samt vård- och hälsoområdet.

Snabbfotad omställning

På Högskolan i Skövde finns en tradition av att vara mycket snabbfotad i kristider. Senaste gången detta skedde var 2008 då finanskrisen slog till. Då skapade Högskolan – inom ramen för det så kallade Skaraborgsprogrammet – skräddarsydda utbildningar där regionens företag kunde utbilda personal istället för att säga upp dem.

– Vi för nu en dialog med regeringen, regionen, företagen i regionen och våra forskningsfinansiärer om hur vi bäst kan hjälpa till den här gången. Vi vet inte om det blir ett nytt Skaraborgsprogram, men att vi ska dra vårt strå till stacken och ta vårt samhällsansvar i den här svåra situationen är självklart, säger Lars Niklasson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy