Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

V: Inför hyresfond för att undvika vräkningar

Vänsterpartiet partiledare Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, på en pressträff.

Annons

– Vi vill i praktiken ha ett vräkningsstopp, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

När en hyresgäst inte kan betala hyran ska fonden kunna täcka upp stora delar av hyran till värden för att undvika vräkning. Hyresgäster ska kunna få en nedsatt hyra med upp till 75 procent.

– Den här hälsokrisen slår väldigt ojämnt över Sverige. När man tittar på vem som blir sjuk och vem som går bort är det tydligt att det finns mönster som handlar om klass. Det är stadsdelar med stor trångboddhet och där man har låga inkomster som är hårdast drabbade, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Annons

Annons

Överanställa personal

Vänsterpartiet föreslår att 500 miljoner kronor avsätts för fonden de första sex månaderna. Sjöstedt befarar att ganska många svenskar snart kan hamna i en situation där de har svårt att betala för sin bostad.

– Det ska inte vara möjligt att vräka människor under den här krisen, säger han.

Vänsterpartiet presenterar också förslag mot smittspridningen inom äldreomsorgen. Partiet vill ge stöd till företag som ställer om produktionen till skyddsutrustning och att kommunerna ska se till att äldre med hemtjänst träffar färre personer.

– Om det här betyder att vi måste överanställa inom äldreomsorgen så får det vara så. De äldre måste skyddas, de ska inte komma till sjukvården. De ska klara sig, helt enkelt, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Insatser i omsorgen

För att stoppa smittspridningen inom äldrevården föreslår V att länsstyrelserna tillsammans med smittskyddsenheterna i varje region inspekterar all äldreomsorg. Undersköterskor från vårdcentralerna ska också tas in i äldreomsorgen, och särskilda coronateam ska inrättas i kommunerna. Alla personal inom äldreomsorgen måste snabbutbildas i smittskydd.

– Man ska inte kunna gå ut och jobba utan den här kunskapen, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartiet vill också lätta på kraven för att få försörjningsstöd, för att personer som tillfälligt hamnar i ekonomisk knipa inte ska behöva sälja sin bostad eller bil. Vad förslagen sammanlagt kommer att kosta är oklart eftersom det beror på hur djup krisen blir, enligt Jonas Sjöstedt.

Annons

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

Niklas Svahn/TT

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy