Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

ABF hjälper grupper träffas online

Många måste stanna hemma medan vi väntar ut coronaviruset, vilket påverkar både intressen och det sociala livet. Grupper har slutat träffas, men det vill ABF Skaraborg ändra på så fort som möjligt.

– Vi har tagit fram enklare digitala träffar. Alla som har en smartphone, platta eller dator med internetuppkoppling kan vara med och fortsätta dansa, läsa eller mycket mer, säger Elin Andersson, verksamhetsutvecklare på ABF i Tidaholm.

STOCKHOLM 20150706Smartphone med sociala medier-ikoner som Instagram, Twitter och Facebook.Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

I vanliga fall pågår en mängd verksamheter inom folkbildningen. Det är allt ifrån linedance och scrapbooking till läsecirklar och queerkunskap. Människor i varierande åldrar träffas i grupper och diskuterar eller lär sig ett gemensamt intresse av varandra för att hålla kropp och knopp igång. Men sedan coronavirus började spridas har grupperna i många fall slutat att träffas. Åtminstone fysiskt.

Annons

Annons

– Det går bra att fortsätta träffas digitalt, och vi har tagit fram en mötesplattform där alla som har en smartphone, platta eller dator som är ansluten till internet kan vara med. Vi vill att människor ska kunna fortsätta ha kontakt med varandra, säger Elin Andersson som är verksamhetsutvecklare på ABF Skaraborg i Tidaholm, Hjo, Tibro och Karlsborg.

Exempel på sådant som redan övergått till icke-fysiska möten är akvarellmålning, scrapbooking och handarbete. Även om deltagarna sitter hemma hos sig själv så visar de varandra hur och vad de gör.

– Jag ser framför mig att detta kan göras med många grupper, exempelvis de som dansar, spelar musik, läser eller övar språk tillsammans. Tänk att kunna öva sina danssteg hemma i köket, eller få ett kapitel i en bok läst för sig som man sedan diskuterar över nätet, säger Andersson.

Elin Andersson, verksamhetsutvecklare på ABF Skaraborg.

Bättre tillsammans

Folkbildningsrådet och regeringen har gjort det lättare för folkbildningen att ställa om, men inte ställa in, under tiden som coronapandemin pågår. En satsning på digitala mötesrum är också en del av hållbar utveckling då transporter minskas. Enklare regler har börjat tillämpas, bland annat ska man tillfälligtvis kunna ha digitala cirklar där deltagarna tittar var för sig istället för alla samtidigt, som det är i normala fall.

– Vi ser att det kommer nya möjligheter av det här. Det gäller att se fördelarna och ta vara på dem, så kommer vi att tillsammans ha det bättre under coronatiden, avslutar Andersson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan