Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Riksdagsmajoritet för en lex Lilla hjärtat

Ett fosterhemsplacerat barn ska ges större rättigheter än i dag. Arkivbild.

Annons

Riksdagen ska nu själv, utan att vänta in regeringen, försöka ändra lagen så att fosterbarns behov av stabilitet väger tyngre när beslut tas om deras framtid.

Ställningstagandet har skyndats på av ett uppmärksammat fall där en liten flicka, omtalad som "Lilla hjärtat", efter flera år i fosterfamilj skickades tillbaka till de biologiska föräldrarna och dog. Mamman misstänks för brott.

– Barnets eget behov av långsiktighet och stabilitet, till exempel att ha rotat sig i en fosterfamilj, ska väga tyngre och att den biologiska familjens automatiska rätt att få tillbaka barnet ska väga något lättare, säger moderatledaren Ulf Kristersson om innebörden av det som en majoritet i riksdagens socialutskott nu vill genomföra.

Annons

Annons

– Vi kan kalla det lex Lilla hjärtat, helt enkelt, säger Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i socialutskottet.

Hon säger att det är mycket bra att riksdagen nu ställer sig bakom en linje som Kristdemokraterna sedan 2015 har lagt motioner om.

Mer underlag

Majoriteten i utskottet som säger att riksdagen nu ska ta fram lagstiftning direkt utgörs av de fyra borgerliga, tidigare Allianspartierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Acko Ankarberg Johansson beskriver regeringens hållning som att den också vill göra ändringar, men i sin egen takt.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det för henne knappast är en tävling om vem som hinner först. Hon säger att regeringen sedan länge förbereder en lagändring men att mer underlag behövs för att det ska bli bra. Det är, i det här fallet, en mindre god idé att riksdagen lagstiftar på egen hand. Och det är inte så enkelt, hävdar hon, att bara införa de ändringar som en utredning föreslog 2015.

– Ska barnens bästa tolkas på det sätt som jag, och som jag utgår ifrån, även riksdagens partier vill så behöver vi mer underlag, säger Lena Hallengren som inte vågar bedöma hur lång tid det skulle ta att inhämta det som fattas.

Första steg

Ulf Kristersson hävdar att riksdagens ställningstagande utgör det första steget på decennier som går i rätt riktning.

– Vi har forskat på svenska fosterbarn i flera decennier, vi vet att de inte har stabilitet, att de hoppar mellan olika familjer och ingen har gjort någonting.

Annons

Kristersson säger att riksdagen nu ska stifta lag utifrån den utredning som kom 2015 och som Kristersson som ansvarigt statsråd tillsatte under allianstiden.

Lars Larsson/TT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy