Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

ABF vill hjälpa grupper att träffas online: ”Människor ska kunna fortsätta ha kontakt”

Många måste stanna hemma medan vi väntar ut coronaviruset, vilket påverkar både intressen och det sociala livet. Grupper har slutat träffas, men det vill Arbetarnas Bildningsförbund i Skaraborg ändra på så fort som möjligt, skriver de i ett pressmeddelande.

Handarbete går bra att lära ut digitalt, och deltagarna kan sitta hemma på varsitt håll men ändå hålla kontakten.

I vanliga fall pågår en mängd verksamheter inom folkbildningen. Det är allt ifrån linedance och scrapbooking till läsecirklar och queerkunskap. Människor i varierande åldrar träffas i grupper och diskuterar eller lär sig ett gemensamt intresse av varandra för att hålla kropp och knopp igång. Men sedan coronaviruset började spridas har grupperna i många fall slutat att träffas. Åtminstone fysiskt.

Annons

Annons

– Det går bra att fortsätta träffas digitalt, och vi har tagit fram en mötesplattform där alla som har en smartphone, platta eller dator som är ansluten till internet kan vara med. Vi vill att människor ska kunna fortsätta ha kontakt med varandra, säger Nils-Erik Abelsson, som är verksamhetsutvecklare på ABF Skaraborg i Falköping, Essunga och Grästorp.

Sitter var för sig

Exempel på sådant som redan övergått till icke-fysiska möten är akvarellmålning, scrapbooking och handarbete. Även om deltagarna sitter hemma hos sig själv så visar de varandra hur och vad de gör.

– Jag ser framför mig att detta kan göras med många grupper, exempelvis de som dansar, spelar musik, läser eller övar språk tillsammans. Tänk att kunna öva sina danssteg hemma i köket, eller få ett kapitel i en bok läst för sig som man sedan diskuterar över nätet, säger Abelsson i pressmeddelandet.

En del av hållbar utveckling

En satsning på digitala mötesrum är också en del av hållbar utveckling då transporter minskas. Enklare regler har börjat tillämpas, bland annat ska man tillfälligtvis kunna ha digitala cirklar där deltagarna tittar var för sig istället för alla samtidigt, som det är i normala fall.

– Vi ser att det kommer nya möjligheter av det här. Det gäller att se fördelarna och ta vara på dem, så kommer vi att tillsammans ha det bättre under coronatiden, avslutar Abelsson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan