Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Kommunals medlemmar i frontlinjen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I dessa tider blir det väldigt tydligt hur viktiga Kommunals medlemmar är för att samhället ska fungera. När vi nu kämpar mot vår gemensamma fiende, Covid-19, är det medlemmarna i Kommunal som står i frontlinjen. Debatten om deras villkor får nu den uppmärksamhet som den förtjänar att ha varje dag året runt.

Coronaviruset hotar inte bara vår enskilda hälsa utan hela vårt välfärdssamhälle och vårt ekonomiska välstånd. I skrivande stund gör undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, busschaufförer, lokalvårdare, vaktmästare och många fler av alla de samhällsviktiga yrken som Kommunal organiserar sitt yttersta för att ta oss igenom krisen. Det här är yrkesgrupper som under en lång tid larmat om brister och ohållbara villkor såsom låga löner, underbemanning och otrygga anställningar.

Deras insatser applåderas nu från balkonger och torg över hela världen och de är värda varje handklapp. Trots det allvarliga läget fortsätter de ta hand om våra barn, äldre och sjuka. De vet att utan dem kommer hela samhället stanna av och de gör allt i sin makt för att Sverige inte ska kollapsa. Kommunals medlemmar skjuter också upp avtalsförhandlingarna om sina egna villkor och löner för att ta ansvar för vårt gemensamma samhälle. Men det ska inte krävas en pandemi för att deras livsviktiga arbetsinsatser hamnar i fokus. Låt oss nu komma ihåg detta även efter coronakrisen.

Annons

Annons

Det som krävs nu och alla dagar framöver är verkliga förbättringar av villkoren. Det är en absolut nödvändighet om vi ska ha en fungerande välfärd i framtiden. Det här hoppas vi att politiker och arbetsgivare nationellt och i Falköping och Tidaholm kommer ihåg efter corona. I höst återupptas avtalsrörelsen och då finns alla möjligheter att förändra villkoren. Det kommer att kräva satsningar och Kommunal välkomnar de satsningar som nu görs för att säkra kommuners och regioners ekonomiska förutsättningar i krisen. Men på lång sikt behövs ytterligare resurser för att göra yrkena mer attraktiva. Några av de viktigaste åtgärderna är:

• Högre löner. En viktig faktor i valet av yrke är möjligheten att kunna leva på sin lön. Det kan inte vara så att det år 2020 är mer värt att reparera en bil än att vårda sjuka människor. Yrkesutbildning måste löna sig.

• Höjd bemanning. Kommunals medlemmar behöver fler kollegor. Vård och omsorg är idag underbemannat och många upplever stress och tung arbetsbelastning. Många orkar inte arbeta fram till pension.

• Trygga anställningar. Att veta när man ska jobba och hur stor lönen kommer bli underlättar livet. Att ha tillsvidare anställd personal med rätt kompetens påverkar dessutom kvalitén och kontinuiteten i verksamheterna.

Annons

• Arbetstider som går att kombinera med resten av livet. Att arbeta på obekväma arbetstider är en förutsättning för att välfärden ska fungera. Att kunna påverka när den obekväma arbetstiden ska förläggas skapar förutsättningar att kombinera privatliv och arbetsliv.

Annons

Det är bara med dessa åtgärder vi kan bygga ett samhälle som kan ge trygghet och service åt en växande och åldrande befolkning men som också kan klara av kriser som ett coronavirus.

Hanna Nord, ordförande Kommunal Falköping-Tidaholm och Jenni Moverare, ordförande Kommunal Vänerväst

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy